28.8.11

Manuale d’am3re :: Eros'un Okunu Kıçına Yiyenler


Büyük bir şirket, kırsal bir bölgedeki sayfiye kasabasında golf sahası yapmak üzre büyükçe bir araziyi satın almışsa da o bölgenin tam ortasındaki bir çiftliğin sahibi, yerini satmamak için direnmektedir..

Yakışıklı ve taze avukat Roberto (Riccardo Scamarcio)'nun yeni görevi, işte bu inatçı çiftçi ve ailesini satışa ikna etmektir..

Evlilik hazırlıkları yaptığı güzel nişanlısı Sara (Valeria Solarino)'yı kentte bırakarak -cümle ahalisinin can sıkıntısından, kendisini gırgır ve şamataya verdiğine tanık olduğumuz- kasabaya gelen Roberto, saf ve de cahil çiftçiyi ikna etmekte pek zorlanmaz..

Gelgelelim, bu sıcakkanlı kasabalılardan hoşlanan -daha da önemlisi- buranın en güzel, en seksi kızı Micol (Laura Chiatti)'a deli gibi tutulan Roberto -bir türlü- kasabayı bırakıp da şeherdeki sevgilisine dönemez..




Karısı ve kızından oluşan mutlu bir aileye sahip, SSK'dan emekliliğine de fazla bi şey kalmamış, ünlü bir televizyon haber spikeri olan Fabio (Carlo Verdone)'nun, Eliana (Donatella Finocchiaro) adlı kadınla bir partide tanışması, bundan sonraki yaşantısını tamamen değiştirecektir..

Biraz nemfomanyak, fazlasıyla da psikopat bir kadın olan Eliana, çapkınlıkla hiç işi olmayan, karısına sâdık Fabio'yu -ne yapar eder- baştan çıkarır..
Oldukça 'delice' başlayıp süren bu kaçamak, Fabio'ya -başlarda- hoş anlar yaşatsa da, kadının gittikçe bir bela hâline gelmesi, ilişkiyi kâbusa çevirir..
Ya bir de aldatılan karısı bu durumdan haberdar olursa?.

İtalya'ya -tek başına- gelerek Roma'ya yerleşmiş Amerikalı bir sanat tarihi profesörü olan Adrian (Robert De Niro), burada edindiği ve çok samimi olduğu arkadaşı Augusto (Michele Placido) ve de diğer komşularıyla gayet iyi vakit geçirerek, yaşayıp gitmektedir..




Bu monoton düzen, bir süredir yaşadığı Paris'ten babasının yanına geri dönen, Augusto'nun kızı Viola (Monica Bellucci) nedeniyle sekteye uğrar..
Paris'te iyi bir işi olduğu yalanıyla babasını yıllarca kandıran Viola, aslında, sahnede dikili bir direkle gayet samimi olarak işini icra eden bir striptizcidir..

Bir yanda Robert De Niro, diğer yanda Monica Bellucci olur da, ortada aşk olmaz mı?
Hem de öyle bi olur ki, 'Arkadaş kızıdır, ayıp olmasa bâri?' falan bile demeden..



Aşk = Seks


Bazıları hafiften dirense de- yaşı, başı, medeni durumu ne olursa olsun, her erkeğin aklının 'yeni' bir kadın tarafından çelinmesinin, dünyanın en kolay işlerinden biri olduğunu bize bir kez daha hatırlatan bu filmin meğer İtalya'da bir mâzisi varmış..
2005 yılı yapımı, ilk 'Manuale D'amore'nin gişesi iyi olunca bir devam filmi daha çekilmiş ki bu da üçüncüsü olmakta..
Bütün filmlerin yönetmeni de aynı: Giovanni Veronesi..

Adındaki 'Aşk' vurgusuna bakıp, sonra da filmi izleyince, bu işi kotaranların 'Aşk = Seks' formülünden yana saf tuttuklarını iddia etmek yanlış olmaz..
Hadi birinci ve üçüncü hikayeler neyse de ikincisinin tamamen 'cinsellik' kaynaklı bir ilişki olduğunu anlamak için de 'aşk doktoru' falan olmak gerekmez..




Aşk doktoru dedim de aklıma geldi..
Film süresince arada bir -yırtık dondan fırlarcasına- ortaya çıkarak sağa sola ok atan, üstelik taksicilik yaparak geçinen, 'ergen oğlan' görünümlü bir Eros var ki bundan daha antipatik bir Aşk Tanrısı'nı ben ömrüm boyunca görmedim..
Afrodit'e sordum, o da görmemiş..

Aşkın ya da seksin üç farklı hâline -milyonuncu kez de olsa- yeniden bakış atan, 'eğlenceli' denebilecek bu romantik komedi, beklenenin aksine birbirleriyle kesişmeyen, hatta -bi ara dener gibi olsa da- teğet bile geçmeyen üç ayrı skeçten oluşuyor..
Ki hâliyle de bu durumdan -ne kadar zorlanırsa zorlansın- sinemasal bir bütünlük çıkamıyor..

'Küçük kasaba' insanının vaziyeti ve oluşturulan samimi ortam sebebiyle ilk skeç, eski Yeşilçam filmlerini hatırlatırken; ikincisi, filmin en komik bölümünü oluşturuyor..

Yaşlandıkça yakışıklılığı zirve yapan ender aktörlerden biri olan Robert De Niro'nun varlığıyla da, en 'karizmatik' bölümü üçüncüsü olan filmin, genel olarak vasatı aştığı pek söylenemez..


Manuale d’am3re / Her Yerde Aşk

Yönetmen: Giovanni Veronesi
Senaryo: Ugo Chiti, Giovanni Veronesi
Oyuncular: Robert De Niro, Monica Bellucci, Riccardo Scamarcio, Michele Placido, Laura Chiatti, Valeria Solarino, Donatella Finocchiaro, Carlo Verdone
Yapım: 2011, İtalya, 125 dk.

 /10



(İşbu yazının 'bir kısmı' Tersninja.com'da yayınlanmıştır)