30.1.12

The Artist :: Aşkımız Bir Sessiz Film


Hollywood’u belki de en derinden etkileyen bir değişimin, devrim niteliğindeki bir olayın yaşandığı günlere bir yolculuk..

Yirminci yüzyılın, yirmili yıllarının sonuna yaklaşıldığında, o zamana kadar 'sessizce' gelişen sinemanın en büyük yıldızlarından biri olan George Valentin (Jean Dujardin), endüstrinin sesli filmlere geçiş kararına -daha çok alışkanlık, biraz ilerleyen yaş, biraz da gururu nedeniyle- ayak uyduramayınca, kariyerinde trajik bir düşüş gerçekleşir..

Buna karşın bu yeni teknoloji, George'un kısa bir süre önce tanışıp da âşık olduğu Peppy Miller (Bérénice Bejo) adlı genç ve güzel kızın yıldızını parlatacaktır..

Hem göz kamaştırıcı şöhretini, hem de kendini, bizzat kendi yarattığın bir girdapta kaybetmek; ölümsüz sandığın bir aşkı bile gölgeleyebilen kendini beğenmişlik; zamana ayak uydurmaya direniş ve tökezleyerek düşüş..

Yine de aşka güvenmek belki de en doğrusu..




Sessiz filmler dönemine -biçim ve içerik olarak- mümkün olabilecek en derin sadâkatı göstererek saygı duruşunda bulunan The Artist, romantik olduğu kadar komik, ama illâki de 'hüzünbaz' bir film..



Yönetmen: Michel Hazanavicius
Senaryo: Michel Hazanavicius
Oyuncular: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman
Yapım: Fransa, 2011, 100′

8,5  /10