14.1.12

Haftanın Filmleri :: 13 Ocak



Melancholia


Her türlü toplumsal töre ve törenlere karşı duran antisosyal bir anneden doğma, nispeten daha az ârızalı bir 'hedonist' babadan olma, biri 'normal' diğeri 'anormal' iki kız kardeşe odaklanan Lars von Trier, yine en iyi yaptığı şeyi yapıyor ve de insanla 'ölümüne' uğraşmaya devam ediyor..

Ey okur! Kocaman bir metafor yumağı, seninle çarpışmak üzre fırsat kolluyor.. Bence bu deneyimi sakın kaçırma!


4.5/5


Melancholia / Melankoli

Yönetmen: Lars Von Trier
Senaryo: Lars Von Trier
Oyuncular: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland
Yapım: Almanya, İsveç, Danimarka, Fransa, 2011, 130’


                                                             ++



The Girl with the Dragon Tattoo


Kendisinden kurtulmak ve kendisinden yararlanmak isteyen İsveç'li ultra zengin iş adamlarının arasında tehlikeli maceralara bulaşan araştırmacı gazeteci Mikael Blomkvist ile fotografik hâfızalı, bol pirsing ve dövmeli, biseksüel, sosyopat ve de hacker Lisbeth Salander'ın kesişen hayatları üzerine..

Kırk yıl önce garip bir şekilde ortadan kaybolan bir genç kızın belirsiz izinde ilerlerken; hayatı çocukluğundan beri 'korku filmi' kıvamında yaşayan bir başka 'kadersiz' kız Lisbeth'in, 'kurbandan, intikam meleğine dönüş' öyküsü..

Gayet iyi bildiğimiz bir hikâyenin, 'alt yazı okuma' özürlü ABD'liler için çekilmiş İngilizce versiyonu olsa da beklediğimiz mükemmellikte bir David Fincher dokunuşu hissediliyor..


4/5


The Girl withthe Dragon Tattoo / Ejderha Dövmeli Kız

Yönetmen: David Fincher
Senaryo: Steven Zillian, Stieg Larsson(kitap)
Oyuncular: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgard
Yapım: ABD, İsveç, 2011, 155′


                                                     ++



Puss in Boots


Peri masalı ve Western diyarı kırması bir evrenin havalı ama iyi kalpli kahramanı olan cesur kılıç ustası Kedi'nin maceraları..

Kedilik özünü yitirmemiş, komik, acemi çapkın -kandırılsa da- arkadaşlığa inanan, hem küçüklere hem de büyüklere lâyık bir Şrek karakteri.. Onun o süt içişini yerim ben!


3/5


Puss in Boots / Çizmeli Kedi

Yönetmen: Chris Miller
Senaryo: Charles Perrault & Brian Lynch & David H. Steinberg & Tom Wheeler & Jon Zack
Yapım: ABD, 2011, 90′

                                                     ++




The Iron Lady


Margaret Thatcher'ın, bir bakkal kızından, Avrupa'nın ilk kadın başbakanı olma ve en sonunda da alzheimer hastası, yaşlı bir kadına dönüşme süreci..
Doğru olduğuna iman ettiği sağcı, muhafazakar görüşlerini 'tavizsiz' uygulamasıyla özüme asla sempatik gelmeyecek bu kadın hakkında, aslında 'şeytan değil de insan' olduğu gerçeğini bana hissettirmesi belki bir başarı; ama senaryonun giderek, onu bir meleğe dönüştürme çabasına ise 'İnsaf!' diyorum..
Bu arada, Meryl 'Thatcher' Streep ve onun öldükten sonra bile kendisini yalnız bırakmayan kocası Denis rolündeki Jim Broadbent'in mükemmel oyunculuğuna şapka çıkarmayı da ihmal etmiyorum..


3/5


The Iron Lady / Demir Leydi

Yönetmen: Phyllida Lloyd
Senaryo: Michael Hirst, Abi Morgan
Oyuncular: Merly Streep, Jim Broadbent, Anthony Head
Yapım: İngiltere, 2011


                                                          ++




Zenne


Heteroseksüelliğin dışında cinsel yönelim gösterenlerin önündeki devâsa engellere ve zorunlu askerlik uygulamasının bu insanlara dayattığı iğrenç prosedürlere oldukça doğal ve de cesur bir şekilde değinmesi filmi değerli kılıyor..
Ancak, sırf Avrupa ülkeleriyle bizimki arasındaki uygarlık farkını ortaya koymak için monte edilmiş gibi duran 'Alman Fotografçı'nın varlığı ve bol flashback'li hikâyesi, filmin 'doğal' akışını engelliyor..
Ayrıca, plânların üstünkörü kurgulanması da pek acemice..


2.5/5



Yönetmen: Caner Alper & Mehmet Binay
Senaryo: Caner Alper
Oyuncular: Kerem Can, Giovanni Arvaneh, Erkan Avcı, Tilbe Saran, Jale Arıkan
Yapım: Türkiye, 2011, 101′