23.2.12

Drive :: Suça Bulaşmaya Gör!


Asıl işi araba tamirciliği olan, sürücülükteki ustalığını, filmlerde 'araba parçalama dublörlüğü' yaparak ya da soyguncularla işbirliği içinde onları olay yerinden arabayla hızla uzaklaştırmak üzre şoförlük yaparak değerlendiren bir genç adam..

Tüm insâni vasıfları hâiz, iyi ve doğru karakterli biri olduğu kuşkusuz, ancak içinde, yeri ve de zamanı geldiğinde öfke patlamasıyla kendini gösteren 'bir iblis' uyutan; gerektiği zaman, gerektiği kadar konuşan, alabildiğine 'cool', bir hayli gizemli, yakışıklı olduğu da kuşkusuz bu genç adamın, bir kaç güne sığan, 'kreşendo özellikli' yaşantısı, Drive'ın konusu..





İşbirliği yaptığı soyguncularla ilişkilerinde prensipleri olan kahramanımızın, onlara işlerini bitirmeleri için sadece beş dakika tanıması, bunu aştıklarında ya da iş silahlı çatışmaya döndüğünde olay yerinden anında uzaması, korkaklığından falan değil -bir yerde- mecburiyetin ve bulunduğu ortamın sonucu olan eylemlerini, suçun pisliğine minimum oranda bulaştırma kaygısından kaynaklanır..

Oysa bir suça bulaşmaya gör! Ondan üstüne illâki sıçrayacak lânetli lekeden kurtulma olasılığın, neredeyse imkansızdır; hele ki o leke kanlıysa, bundan böyle akacak kanların içine bizzat seninkinin de karışması kaçınılmaz gibidir..




Ryan Gosling'in oyunculuğu hârika -o ayrı da- geçenlerde Shame'de bir nevi 'çılgın kız' olarak izlediğimiz Carey Mulligan'ı burada -kendisine pek yakışan- 'istemeden pisliğe bulaşmış, hanım hanımcık genç bir anne' rolünde, bambaşka!

İçerdiği vahşi cinayetlerin bile serinkanlı bir durgunlukla işlendiği, gerilimli ve tekinsiz atmosferi giderek daha da kararan, az diyaloglu, yoğun duygulu, depresif bir hüznün hiç eksik olmadığı film, son derece başarılı bir 'neo-noir' örneği..


Drive / Sürücü

Yönetmen: Nicolas Winding Refn
Senaryo: Hossein Amini, James Sallis (kitap)
Oyuncular: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston
Yapım: ABD, 2011, 100′

  4 / 5