28.2.12

My Week With Marilyn :: Marilyn Monroe'nun Ruh Bulantısı



Ailesinin hâli vakti yerinde, okumuş, genç bir delikanlı olan Colin Clark (Eddie Redmayne), meraklısı olduğu sinema sektörüne girdiği günlerde, Marilyn Monroe (Michelle Williams) da bu delikanlının memleketi olan İngiltere'ye, The Prince and the Showgirl adlı filmin çekimleri için gelmiştir..

M.M'nin filmini çekecek ekipte 'Getir-götür işlerinden sorumlu' yönetmen yardımcılığına getirilen oğlanın talihine bakın ki güzel aktrisle ilgilenmek, onu eğlendirip gezdirmek gibi görevler de kendisine düşmüştür..

Film, efsanevi sinema yıldızı Marilyn Monroe'nun, gerçekten yaşanmış o günlerine, hem uzaktan, hem de en yakından tanıklık eden bu 'şanslı' gencin gözünden bakıyor..

Son tahlilde, pek de sürprizler içermeyen, yaşanmış gerçeklerden ibaret olan bir öykünün hakkının yeterince verildiği kanısındayım..
Televizyon tecrübesi büyük olsa da henüz ilk filmini gerçekleştiren yönetmen Simon Curtis'in ustalığı, bunda büyük etken..



Çok zor bir işin altından kolaylıkla kalktığı gözlenen Michelle Williams, filmin hiçbir ânında tuhaf kaçmayan bir 'Marilyn' olarak, hem güzelliği, hem de 'doğal' oyunculuğuyla göz kamaştırıyor..

Bu arada, hem 'usta' Kenneth Branagh, hem de 'genç yetenek' Eddie Redmayne, onunkine yakın bir performansla, Michelle'e eşlik ediyorlar..




Marilyn Monroe'nun, mâruz kaldığı fiziksel ve psikolojik travmalar neticesinde, oldukça mutsuz bir çocukluk geçirdiğini biliyoruz..
Bu gerçeğe şimdi de, 'insan' değil de 'yıldız' olarak görünme mecburiyetiyle kısıtlanmış bir genç kızlık dönemi eklenmiştir..

Filmin bir yerinde sarf ettiği, "Hollywood'daki erkekler, hep benden yaşlıydı." mealindeki söz, Monroe'nun 'normal' bir genç kızlık yaşayamadığının ve bunun arızasıyla mâlul olduğunun en bâriz kanıtıdır sanki..




Film, bütün bu olumsuz faktörlerin, geçen yüzyılın en büyük ikonu olan aktris üzerinde yarattığı 'Ruh Bulantısı'nı başarılı bir şekilde perdeye yansıtıyor..

M.M'nin, star pozundan her sıyrıldığı anda, tüm dramatikliğiyle ortaya çıkan, incinmiş ve tatmin olamamış 'Genç Kadın' ruhu, bu filmin de asıl ruhu..


My Week With Marilyn / Marilyn ile Bir Hafta

Yönetmen: Simon Curtis
Senaryo: Adrian Hodges, Colin Clark (kitap)
Oyuncular: Michelle Williams, Eddie Redmayne, Kenneth Branagh
Yapım: İngiltere – Amerika, 2011, 99'

3.5 /5