28.3.12

Contraband :: Son Vurguna İskele Alabanda!


Sahibi olduğu Farraday adlı âdi komandit şirketiyle, evlere alarm sistemi kuran Chris Farraday (Mark Wahlberg), işiyle tam bir çelişki oluşturan geçmişinde -kaçakçılık başta olmak üzre- suç üzerine, her türlü haltı yemiş bir adamdır..

Eniştesinin 'eski' yolunda gitmeye kararlı 'tıfıl' kayınço Andy (Caleb Landry Jones), son işinde polise enselenip de, kaçırdığı uyuşturucuları gemiden denize dökmek zorunda kalınca, 'mal sahibi' mafyaya kötü bi şekilde borçlanır..

Sevgili karısı Kate (Kate Beckinsale)'in erkek kardeşini bu zor durumdan kurtarmak, eski kulağı kesiklerden Chris efendiye düşmeyecek de bana mı düşecektir -çok afedersiniz..

Son bir 'voli vurmak' için eski ekibi âcilen toparlayan Chris, bir zamanlar pek çok iş çevirdiği ve dolayısıyla da avucunun içi gibi bildiği Panama'ya doğru, bir gemiyle yola çıkar..

Çekirdek ailesini ve kendi 'yasal' işini kurarak, bir zamanlar efsâne olduğu suç dünyasından kendini emekli etmiş bir adamın, zorunluluk dolayısıyla eski hareketli ve de yasa dışı günlere dönüşü..


Sinemanın her devirde tekrarlamaktan hiç bıkmadığı bu klâsik konuyu, aksiyonundan duygusallığına kadar tüm ayrıntılarıyla kullanan bu filmin emsâllerine göre en önemli farkı, insâni ilişkilerdeki gerçekliği ve sıcaklığı -nispeten- başarıyla yansıtabiliyor olmasında..
Yoksa iş, aksiyon ve maceranın sınırlarına girdiğinde, ortada ne gerçekçilik kalıyor, ne de mantık..




'Uluslararası sularda seyreden gemilerde denizcilik yapmak -bencileyin- hayat deneyimleri arasında bulunanların, gâyet gerçekçi kotarılmış gemi içi sahnelerinden ayrıca keyif almaları kaçınılmaz' der; baştan sona merakla ve heyecanla kendisini izlettiren filmin, türünün iyiye yakın örneklerinden biri olduğunu da eklerim..


Contraband / Son Vurgun

Yönetmen: Baltasar Kormakur
Senaryo: Aaron Guzikowski
Tür: Aksiyon, polisiye, gerilim
Oyuncular: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Giovanni Ribisi, Caleb Landry Jones
Yapım: ABD – İngiltere – Fransa, 2012, 109'

3   /5