10.3.12

The Descendants :: Hawaii'de Hawaii Gömlek Giyilir



Fazlasıyla zengin, fena hâlde yakışıklı (George Clooney!) bir adamın karısı, bir tekne kazası sonucu ağır yaralandıktan sonra, makinelere bağlı olarak yaşatılabilmektedir..

Şimdiye kadar -işinden başını kaldırıp da- ailesiyle ilgilenme zahmetine girmemiş 'paragöz' adam, bu elim kaza gerçeğiyle birlikte, çözmesi gereken üç adet problemi kucağında bulur..

Problemlerin ikisi, adamın, âdeta 'babasız' büyümüş, biri genç kız kıvamında, diğeri de çocuk yaştaki kızlarıyken; üçüncü halletmesi gereken -belli ki- aynı ilgisizliğe lâyık gördüğü -ölüm döşeğindeki- eşinden, suratına inen 'okkalı bir tokat' mâhiyetinde bir aldatma hikâyesidir..




Hawaii fonlu, biraz hisli ama oldukça sıradan bir hikâyeyi, düzgün ama tekdüze bir teknikle ve 'duygu yoksunu' bir sinema diliyle anlatan bu filmin bence tek başarılı yönü -istemeden de olsa- hissettirdiği, 'gerçekçi' mesajı idi: İnsan denen yaratık, tamamen ve her şartta -maddi ya da moral- menfaatine meyleder; burada söz konusu edilen, kendi ailesi olabilir, 'namus'u olabilir, geride kalmış güzel anıları ve hatta tapusu kendine ait, bakmaya doyulmaz güzellikteki bir doğa parçası olabilir..

Tüm bunlar, kişinin kendi çıkarına uygun olduğu ya da düşmanının çıkarına zarar verdiği sürece değerli ve anlamlıdır; aksi durumda, kolayca göz ardı edilebilir..


Bunu finalde aynen, George Clooney'nin her şeyi halletmiş bir baba duruşu sergilemesinde gördüm ki valla bu 'pişkin' surata dayanamayıp da perdeye doğru tükürmemek için kendimi zor tuttum..




Son tahlilde -boru değil- En İyi Film Oscar'ına aday bir filmden bahsediyoruz..
En İyi Yönetmen adaylığına denecek laf çok da şimdilik susuyorum; ancak, belki de dünyanın en sıradan baba tipini, en sıradan bir oyunculukla bize aktaran Clooney'nin En İyi Erkek Oyuncu adaylığına ise 'Yuh!' diyorum..
Zaten biliyorsunuz, kendileri çoktan Altın Küre Ödülü'ne lâyık görüldüler..
Bana kalsa -tam anlamıyla- değeri abartılmış filme de, o yakışıklı arkadaşa da değil Altın Küre, Meşin Yuvarlak bile vermem..




Ha bi de unutmadan; Hawaii'de 'hawaii gömlek' giymeyeni -sanırım- feci dövüyorlar..

  

3/5 



The Descendants / Senden Bana Kalan

Yönetmen: Alexander Payne
Senaryo: Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash, Kaui Hart Hemmings (kitap)
Oyuncular: George Clooney, Shailene Woodley, Amara Miller, Nick Krause
Yapım: ABD, 2011, 115′