17.3.12

Sen Kimsin :: Dikkat Sakar Dedektif Çıkabilir!



Kendini dedektif sanan gençten bir adamla, aynı dertten muzdarip yaşlı bir adam, gel beraber bir dedektiflik bürosu açalım demiş..
Kendilerini uyanık sanan bir takım insanlar, bu salak dedektifleri fark edince de onları kendi kötü emellerine âlet etmekte hiçbir sakınca görmemiş..

Televizyon için yaptığı başarılı programlardan ziyâde, Organize İşler'de mükemmel bir oyunculukla canlandırdığı Süpermen Samet tiplemesinin üzerimde hâla süren etkisiyle Tolga Çevik'ten beklentim büyüktü doğrusu, bu nedenle hayal kırıklığım da aynı oranda büyük oldu..

Özellikle komedideki başarının özünü oyunculuktan önce, senaryonun belirlediğini bir kez daha anlamamızı sağlayan film, Hacivat'ı olmayan ama Karagöz'ü bol bir 'ortaoyunu' gibi topallıyor, güldürmüyor..



Çok nâdir de olsa, az biraz zekâ pırıltısı hissedilen bir kaç espriye 'ayıp olmasın kontenjanından' gülümsediğim Sen Kimsin, yerlere düşme, yuvarlanma gibi sakarlıklara eklenen, Tolga Çevik'in kendine has jest ve mimikleri ve de daha ânında lâf ebeliğine dönüşen, kaba kelime oyunlarına dayanan komiklikleriyle, insana 'Ya sabır!' çektiriyor..

Kendini Amerikan dedektifi olarak hayal ettiği bir hayatı zaten tepeden tırnağa yaşayan bu adamı zaman zaman, ortamın her açıdan ABD olduğu tam bir hayâl âlemine göndermek, çok anlamsız ve gereksiz..
Tabii amaç sadece filmi bol renkli, atraksiyonlu, cafcaflı hâle getirmekse, bu gerçekleşiyor kuşkusuz..



Zâten hep hissediliyordu ama Tolga Çevik'deki bâriz Cem Yılmaz etkilenmesi -konuşmalardaki vurgulamalardan, hareketlere kadar- bu filmde daha da belirgin olarak görülüyor..
Elbette, senaryonun iflah olmaz zâfiyetine, diyalogların özensizliğine ve yerlerde sürünen mizahına bakarak, bu karşımızdakine zekâ geriliğine düçar olmuş bir Cem Yılmaz demek de mümkün..




Yolda yürürken dişi bir yaratık gördüğünde gözleri yuvalarından fırlayacakmış gibi olan, takma bıyıklarının ucu titreyen; ayakta kalmakta bile zorlanarak, sağa sola çarparak, arada bir de yere kapaklanarak hareket edebilen, ele aldığı her durumu, her şeyi yüzüne gözüne bulaştıran, bu ileri seviye sakarlığına şapşallığı da eklemiş bir adam tiplemesi, eğer hâla sizi güldürebilen bir mizah unsuruysa, Sen Kimsin tam da size göre bir film..



Yönetmen: Ozan Açıktan
Senaryo: Levent Pala
Oyuncular: Tolga Çevik, Köksal Engür, Pelin Körmükçü
Yapım: Türkiye, 2012

  1 / 5



1 yorum:

  1. hoş bir sayfa burası:)
    keşfettiğime sevindim.
    takipteyim.
    beklerim bende sayfama.
    saygılaımla..

    YanıtlaSil