5.4.12

Apollo 18 :: Ay'a 'Son' Seyahat



Aydede’ye (Evet Aydede!) insanlı son seyahatin, 1972'de Apollo17 adlı uzay aracıyla gerçekleştiğini -resmi olarak- biliyoruz da, ondan sonraki gelişmelerin neden bıçak gibi kesildiği hususunda -bir takım spekülasyonlar dışında- pek de bir şey bilmiyoruz..

Aradan geçen kırk yıl ve bu arada füze hızıyla yükselen teknoloji düşünülünce, bu duraksama daha da dikkat çekmekte..
Meğer, bunun önemli bir nedeni varmış: Varlığı herkesten gizlendiği hâlde gerçekleştirilen, Apollo 18 Projesi..

Filmimizin iddiasına göre, üç astronot gizli bir görevle Ay’a gönderilir ve orada neler olur neler!





Tabii ki biz bütün bunları, o zamanlardan kalma ve NASA'ya ait bir video kaydının hafiften flu, titrek ve de yıpranmış görüntülerini beyaz perdede görünce öğreniyoruz..

Ha bu arada, "Peki öyleyse, jenerikte adları bir bir sıralanan, başta yönetmen Gonzalo López-Gallego olmak üzere senarist, oyuncu ve teknik ekibe ne demeli dostum?" sorunuzun muhatabı ben değilim, arz ederim..



Üstelik ben de o güruhun üzerine giderek, "Filmin finalinde tanık olduğumuz olaylar olduysa (Yazarınız şu an, 'spoiler' olmasın deyu kıvranmaktadır.), bu izlediğimiz belgeselin kayıtları nasıl sağlam kalabilmiş, ha adamım?" sorusuyla bastırırım..




Fark ettiğiniz üzre, The Blair Witch Project soyundan, bilimkurgusal bir 'mockumentary' ile karşı karşıyayız, sayın seyirciler..

Ele alınan konu, daha ilk duyulduğunda heyecan uyandırıcı, ama bir de -iddia edildiği gibi- bir belgesele yakışacak sahicilikte işlenip, çekileymiş..

Gözleri resmen bozacak denli müdahale edilerek bozulmuş 'kötü' görüntülerle gerçekliğe, inandırıcılığa yaklaşılmış olsa da, çoğunlukla bu unutularak ya da bilinçli olarak vazgeçilerek, korku filmi üslubuna ve efektlerine ağırlık verilmiş..

Böyle olunca da ilk başlarda hissedilen ve 'gerçeklikten' gelen heyecan ve de gizemini yitiren yapımın, sıradan bir gerilim filmine dönüşmesi de kaçınılmaz olmuş..



2.5/5



Apollo 18 / Ölüm Yolculuğu

Yönetmen: Gonzalo Lopez-Gallego
Senaryo: Brian Miller
Tür: Korku, gerilim, bilimkurgu
Oyuncular: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins
Yapım: ABD-Kanada, 2011, 86'