2.4.12

Bel Ami :: Paris Sosyetesini Sıradan Geçiren Adam


Kuzey Afrika'daki faal askerliğini henüz geride bırakarak, beş parasız Paris'e gelmiş, köy kökenli ama alabildiğine yakışıklı genç bir adamın -maddi anlamda- yükseliş öyküsü..

Büyük şehirde tutunmanın ve giderek zenginleşmenin en kolay ve de zevkli yolunun, asilzadelerin eşlerini baştan çıkarmak olduğunu keşfeden kahramanımız, uygulamaya geçmekte hiç zaman kaybetmeyecektir..

Bu yakışıklıyı gören kadınların bir çoğu onunla olmaya zaten dünden razıdır..

O da -hiç utanmadan- hem de kendisini himayesine alanların eşleri başta olmak üzere, her yaştan ve baştan kadını, bi şekilde mutlu eder..

Ancak her şey gibi, mutluluk da geçicidir..




Gözünü tamamen körelten aşırı hırsın ve bitmek tükenmek bilmeyen açgözlülüğün zirvesinde dolaşan biri olduğunu da çok geçmeden fark edeceğimiz bu oğlan, nereye koşmaktadır?

On dokuzuncu yüzyıl Fransız yazarlarından Guy de Maupassant'ın aynı adlı romanının bu sinema uyarlaması, seyircisine -en fazla- sıradan bir 'televizyon filmi' estetiği sunabilen, oldukça başarısız bir deneme..




Baş roldeki kahramanını, seyircinin empati kurabileceği, özdeşleşebileceği bir kıvamda oluşturamamış olması filmin en büyük eksikliği..
Elbette her film için bu bir kural değil, ama bu filmin yapısı özel olarak bunu gerektirdiğinden, eksikliğiyle oluşan gedik de büyük oluyor..

Senarist ve yönetmenin 'acemice' katkılarıyla, göz kamaştırıcı oyuncu kadrosunun olası etkisini daha başlamadan sıfırlayan film, öyküsünde yer alan dramatik hatta trajik olaylara rağmen -âdeta teflonla kaplanmışcasına- ruhumuza sürtünemeden, akıp gidiyor perdeden..


Bel Ami / Aşkım Benim

Yönetmen: Declan Donnellan, Nick Ormerod
Senaryo: Guy de Maupassant (kitap), Rachel Bennette
Tür: Dram
Oyuncular: Robert Pattinson, Christina Ricci, Uma Thurman
Yapım: ABD-Fransa-İtalya, 2012, 102'

2  /5