3.4.12

The Grey :: Gri Kurtlar Ulurken


Petrol işinde çalışmak üzre görevli bir ekibi taşıyan uçak, aç kurtlarla dolu, buzullu, karlı ve uçsuz bucaksız Alaska toprağına çakıldığında ölenler -bir bakıma- kurtulmuştur; ya sağ kalanlar peki?

Görüldüğü üzre, bu konunun benzerleri şimdiye kadar edebiyatta da, sinemada da çok işlendi..

Bu sefer, galiba aç kurtlar -ki bunların doyduğu da hiç görülmemiştir- bir fark yaratıyor gibi..

Nispeten rahat bir ortamdayken, hüzünlü geçmişinin itelemesiyle intihara meyyal bir adam -ki biz buna literatürde 'rahatın kıça batması' diyoruz- namüsait şartlar oluştuğunda tetiklenen, 'hayvani kökenli' hayatta kalma içgüdüsüyle tırnaklarını hayata öyle bir geçirir ki o adeta artık başka biri olmuş gibidir..




Tabii bu arada, o gerçeğin tam tersi bir seçimle ya da çaresiz kalmanın boynu büküklüğüyle ölümü kabullenenleri de gözden kaçırmamak gerek..

Çok çetin doğa koşulları ve 'doğal düşmanlar'la çevrelenmiş, doğal olarak da hepsi birbirinden farklı hayatları geride bırakarak gelmiş, farklı düşüncede bir kaç adamın hayatta kalma mücadelesini bu tür yapımlardan pek de beklenmeyecek bir gerçekçilikle ortaya koyan film, 'vahşi ortamı' ustaca kullanarak oluşturduğu gerilimle de epey bi sarsıcı..




Ancak -yine de kendini frenleyemeyerek- içlerinden bir kazazedeyi seçerek kayırıp, neredeyse 'insanüstü' bir kahramana dönüştürmesi, kötü bir tercih..


The Grey / Gri Kurt

Yönetmen: Joe Carnahan
Senaryo: Joe Carnahan
Tür: Aksiyon, dram
Oyuncular: Liam Neeson, Dermot Mulroney, Frank Grillo
Yapım: ABD, 2011, 117'

3  /5