13.4.12

Hwanghae :: Ölüm Denizi'nde Boğulanlar



Sevgili karısını bile elinden alan -yok olasıca- yoksulluğun pençesindeyken, bundan kurtulmanın çaresi olarak sarıldığı kumar belâsıyla da iyice köşeye sıkışan bir taksi şoförünün, yılana sarılırcasına yaptığı son bir hamleyle, tepeden tırnağa suça bulanma öyküsü..

Güney Koreli yönetmen Hong-jin Na, 'Her türlü klişeyi umursamadan çizen bir pırlanta film' olarak kendisinden bahsettiğim Chugyeogja adlı ilk filminden sonra, bu kez senaryosunu da yazdığı ve dört bölüme ayırarak oluşturduğu son filmiyle, yine hârikalar yaratıyor..

Yönetmen, kara mizah, karikatürize edilmiş, 'beceriksiz polis' durumları ve sahnelerin hareketliliğine paralellik gösteren kamera hareketleriyle, kendini belli ediyor..



Çetelerin, fedailerin kol gezdiği, sürekli birbirine girdiği ortamlarda cereyan eden bol kanlı sahnelere sahip filmin bu hususta en göze çarpan özelliği, polisin bir-iki yerdeki -o da saçma sapan- müdahalesi dışında, ateşli silahın hiç kullanılmaması..

Yönetmenin de tercihi olabilir belki ama ben bunu, ateşli silahların kullanımına yönelik sıkı denetim getiren, 'muhtemel' Kore yasalarına bağlıyorum..
Eğer bu bir yasa mecburiyetiyse, Koreli filmcilerin devletlerine şükran borçlu olduğu kesin..

Barış yanlısı bir hümanist olarak, vahşet dolu sahneler, benim hiç de hoşlanacağım görüntüler değildi elbet; fakat gösterim sonrası, ağzı kulaklarında bir vaziyette yanıma gelen bir 'bayan' arkadaşın, "Bıçak, balta, keser ve satır gibi bilumum kesici, delici ve parçalayıcı aletlerle birbirine giren, kanlara bulanmış sürüyle adamın seyrine de doyum olmuyor valla!" demesi ve ona çevreden onay verenlerin çokluğuna dikkat çekmek de benim görevlerim arasında..




Oldukça güzel ve komplike senaryosuna sindirdiği derin dramını, aksiyonun ve şiddetin en kanlısıyla yoğuran film, âdeta mâlum Amerikan yapımlarının zorunlu izleyicisi konumuna sokulmuş bizler için -iki yıl gecikmeyle de olsa- uzaklardan gönderilmiş bir armağan gibi..

Hwanghae / Ölüm Denizi

Yönetmen: Hong-jin Na
Senaryo: Hong-jin Na
Tür: Polisiye, gerilim, dram
Oyuncular: Jung-woo Ha, Yun-seok Kim, Seong-Ha Cho
Yapım: Güney Kore, 2010, 157

8   /10