15.4.12

Mirror Mirror :: Ayna Ayna Hele De Bana



Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalı, yeni bir yorumla yeniden sinemada..

Çevirdiği dolaplarla ülkenin başına geçen kraliçenin -ki siz kendisine cadı da diyebilirsiniz- tahtın asıl varisi olan Pamuk Prenses'ten 'temelli' kurtulma plânları, ormanda ikâmet eden Yedi Cüceler tarafından bozuluverse ne de güzel olacak..

Hatta, güzel ama 'kötü kadın' kraliçeyi alaşağı edip de Pamuk'u kraliçe yapsalar; üstelik onu, yakışıklı prensle de bi güzel evlendirseler..

Gayet iyi tanıdığımız masal kahramanlarıyla tek tek dalgasını geçmeyi ihmâl etmeyen film, klâsik hâline yaptığı çok yaratıcı müdahaleler ve getirdiği 'renkli' yorumlarla, orijinalinden çok daha ilginç bir masalın içine çekiveriyor seyircisini..




Frapan kıyafetler, canlı renklerle kendini belli eden, olağanüstü görünümlü kostüm ve dekorlar -bilmeyene ya da unutana- 'Bir Tarsem Singh Filmi' izlediğini de hatırlatıyor sanki..

Türkçe dublajlı hâliyle gösterileceğini duyunca, tam anlamıyla bir çocuk filmi bekliyordum; ama hiç de öyle olmadığını gördüğüm gibi, Türkçe dublajın üstesinden mükemmelen gelindiğini de gözlemledim..


Gözde dizimiz Game of Thrones'da oldukça çabuk 'mevta' olarak, bizleri sonsuz acılara gark eden bahtsız Lord Stark'ı canlandıran Sean Bean, burada da kral rolündeyken hemen ölünce, gülmekten pek de üzülemedim doğrusu..




Yedi cüceyi yedi deve dönüştüren o şahane 'takma bacak' buluşu ve Kraliçe'nin Sihirli Ayna'yla olan muhabbetleri, özellikle dikkat çekiciydi..

Elbette senaryonun da kendisine sunduğu imkânla coşan Julia Roberts'ın, filmi -zaman zaman- tek kişilik gösteriye çeviren performansını da unutmayalım..

Ve benzeri her masal gibi- kötülerin, kötülük yapa yapa çıktıkları zirveden günü geldiğinde tepetakla aşağı yuvarlanacaklarını ve elbette iyilerin, önünde sonunda kazanacağını öngören masalın/filmin sonunda kerevetine çıkan seyirciyi, Hintli yönetmen Singh, 'memleketi kokan' sürpriz bir şarkıyla sinemadan uğurlar..



3/5



Mirror Mirror / Pamuk Prenses’in Maceraları

Yönetmen: Tarsem Singh
Senaryo: Jacob Grimm, Wilhelm Grimm, Melissa Wallack, Jason Keller
Tür: Macera, komedi, dram
Oyuncular: Lily Collins, Julia Roberts, Armie Hammer
Yapım: ABD, 2012, 106'