1.4.12

Patlak Sokaklar: Gerzomat :: Ağzıyla Söyledikleri Birbirini Tutmayanlar


Fransızca eski parçaların orijinallerine benzettikleri -Türkçe ama anlamsız- sözlerle yaptıkları 'Bana Kitap Al' ve 'Sütü Seven Kamyoncu' gibi videolarla internet ortamını kırıp geçiren üç arkadaştan haberim vardı; ama aynı adamların, 'Patlak Sokaklar' adıyla 'absürt' bir polisiye dizisi yapıp, yine İnternette yayınladıklarını bilmiyordum..

Ben aynı konuyu ve kahramanları işleyen sinema filmi sonrası bu eksikliğimi -çok şükür!- giderdim; ama tavsiyem, filmi izlemeyi düşünenlerin önce bu kısa süreli diziyle tanışmalarıdır..

Böylece, bizim için gerçekten bir yenilik olan bu üslupla tanışmış ve kahramanlarına da alışmış olacaklardır..

Hâl böyleyken, filmin konusunun aslında pek bi önemi yok, bu nedenle de o kısmı es geçiyorum..





Mekân olarak Türkiye'nin nerede bitip de nerede Amerika olduğu ve kahramanlarının ne zaman Türk'leşip, ne vakit Amerikan'laştığı durumunun tamamen belirsiz oluşu, filme tuhaf bir şekilde dinamizm kazandırıyor..

Türün meraklılarını kahkahaya boğacak sahnelerden, beni en çok güldürenler: 'Yaraları derin kanları serin Apaçiler' ve 'Telefon hakkını kullanmak isteyen sanık' oldu; ama, tam da silahlı bir operasyon sırasında iki dedektifin, 'buzluktan çıkarılmış kıyma' üzerine giriştikleri o 'komik ötesi' diyalog, insanı yerlere yatıracak cinstendi..




Black Jack rolünde Volkan Öge ve dedektif ikiliden Tansu Tunçel -seslerine aşina olduğumuz dublaj sanatçılarının da büyük katkılarıyla- gayet başarılıyken; diğer dedektif Ömür Cedimağar (Billy Billy), bu ikiliye oyunculuk açısından ayak uydurmakta zorlanıyor gibiydi..

Bir yandan -yabancı örneklerde de olduğu gibi- Amerikan polisiye/aksiyon filmleriyle dalgasını geçen film, asıl ve özgün mizâhi gücünü, bize has film seslendirmesinden, yâni Dublaj Türkçesi'nden alıyor..

Ancak, kahkahayla güldürebilen, oldukça komik tespitler ve espriler, bazı abartılı hareketlerle, sululuğa kaçan şaklabanlıkların arasında kaybolunca, filmin mevcut etkisi ve de kalitesi hiçbir zaman üst düzeye yaklaşamıyor..




İşin yaratıcıları olduğu kadar, ana kadroyu da oluşturan üç arkadaşın, komedinin en zor alt türü olan ve bu sebeple, oldukça okkalı bir zekâ isteyen Absürt mizahın hakkını yeterince verdikleri de söylenemez..

Fakat, arkadaş arasında ve öylesine kaydedilmiş görüntülerle başlayan bir kariyerin, giderek böylesine profesyonelleşmesini -en azından- takdir etmeli diye düşünüyorum..


Patlak Sokaklar: Gerzomat


Yönetmen: Kerim Barutçu
Senaryo: Batesmotelpro, Z. Nilüfer Özçelik
Tür: Komedi
Oyuncular: Volkan Öge, Tansu Tunçel, Ömür Cedimağar, Selin Demiratar, Doğa Rutkay
Yapım: Türkiye, 2012


2.5  /5