30.4.12

Yeraltı :: Hayata Karşı Uluyan Adam


Bir zamanlar yazarlık yapmış ama artık bu gibi işlerden elini eteğini çekerek bir devlet dairesinde memurluk yapmakta olan 'tuhaf' bir adamın yaşantısından bir kesit..

İnsan üzerine derinliğine düşünen; karşısındakinin karakter defolarını tespit ettiğinde, bunu kişinin yüzüne karşı söyleyerek, nefretini ifade edemezse rahat edemeyen, bu nedenle ve doğal olarak da yalnızlığa mahkûm olmuş 'asosyal' kahramanımıza, 'Dokuz köyden kovulan adam' demek de mümkün..

Kendini tanımaya çalışırken, değerlinin ve diğerlerinin 'farkına varan', bu durumun yalnızlığını pekiştirmekten başka bir işe yaramadığını anladığında geri adım atmak şöyle dursun, işinde daha da ustalaşarak, muhatabının adeta ciğerini okumaya kalkışan bu adam -bana öyle geliyor ki- yönetmenin de ta kendisidir..



Engin Günaydın'ı daha önce yönetmenin Yazgı'sında zevkle izlemiş ve onun, Demirkubuz'la yeniden -ve ağırlıklı bir rolde- bir araya gelmesini hep arzulamış biri olarak -hiç değilse bu gibi lüzumsuz konularda- bir dileğimin daha böylece gerçekleşmiş olduğunu -gereksiz bir memnuniyetle- arz ederim..

Sinematografik açıdan bakıldığında, Demirkubuz sinemasının teknik bir aşama kaydettiği aşikâr..

İster istemez, Nuri Bilge Ceylan sinemasını akla getiren bu gelişmenin ipuçlarını, yönetmenin bundan önceki filmi olan Kıskanmak'ta da görmek mümkündü zaten..



O çok iyi bildiğimiz, karanlık atmosferini yine başarıyla oluşturan Zeki Demirkubuz -eğlence arayan için değil- insanı ve varoluşunu sorgulayan; dünyaya alabildiğine kapsamlı ve kuşkuyla bakabilen, karamsar ya da karanlık 'o adam' için film yapmaya devam ediyor..

Bu öyle böyle bir film değil.. Bu, yalakalık yapmaya can atan ya da menfaatin ılık rüzgarlarıyla kendi ekseni ve bir egemen etrafında kolayca dönüveren, insan denen yaratık üzerine çok sağlam bir inceleme ve de değerlendirme..

Hiç kuşkusuz ki Demirkubuz, insana kendi yer altısını kusursuzca gösteren bir ayna tutuyor bu filmle; hem de Fyodor Dostoyevski'nin sırladığı bir ayna..



Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Senaryo: Zeki Demirkubuz
Tür: Dram
Oyuncular: Engin Günaydın, Nergis Öztürk, Nihal Yalçın
Yapım: Türkiye, 2012, 107'

8  /10


1 yorum:

  1. Ne zaman yazacak diye bekliyordum ben de. Gidelim şu filme...

    YanıtlaSil