27.5.12

Safe :: Kötü Kaderli 'Bilgisayar Kız'



Özellikle hafızası- bir bilgisayarla yarışacak denli üstün zekâlı, 12 yaşında Çinli bir kız çocuğu olan Mei'yi mafya kaçırmıştır..

Haraca bağladıkları şirketlerin verilerini kontrol altında tutabilmek için bilgisayardan daha pratik ve daha 'güvenli' olan bu kızın değeri -onlar için- çok büyüktür..

Büyük bir iş/vurgun için ABD'ye götürülen kızın peşine bu kez de -aynı işin peşindeki- Rus mafyası düşer..

Ve son olarak -filmin de asıl hedefi olan- en az kızınki kadar acı dolu bir geçmişe sahip eski bir polis olan, 'yakın dövüş ustası' Luke Wright'la kızımız Mei'nin buluşması gerçekleşir..




Yalnız şu var ki, başından ne geçerse geçsin bu denli güçlü bir adamın bir anda 'homeless' olması ya da intihara kalkışması hiç de inandırıcı değildi..

Zaten kendisi de aynı fikirde olmalı (!) ki masum Mei'yi görür görmez kendi 'ölümcül' gücünün farkına varacak ve -allahın izniyle-kötülerin her birine dünyanın kaç bucak olduğunu gösterecektir..

Bu arada bu büyük buluşmaya katılan New York Polis Departmanı'nın 'iyi ve kötü polis'leriyle birlikte film de tadından yenmez hale gelecektir..



Masum kız Mei'nin filmdeki varlığı, yapımın benzerlerinden sıyrılmasını sağlayan en önemli husus..

Mafya üyesi ve polislerden oluşan bir sürü kötü ve şeytani adamın arasında mahsur kalmış bu meleğin durumu ya da geleceği, filmin merakla izlenmesini sağlayan en büyük etmen..
Yoksa Bay Statham'ın başının çaresine bakacağından kimsenin şüphesi yoktur..




Öte yandan, 'Özel çocuk' ve onu kötülerden koruyan 'karizmatik polis' formülü, Bruce Willis'in baş rolde oynadığı Mercury Rising (1998)'i akla getiriyor..

Kahramanlarının 'insani' geçmişlerine yönelik 'ayrıntılı' tanıtımın -son tahlilde- aksiyon ve macerayı hedefleyen bu filme fazladan bir boyut katması gayet önemli..

Zaten, işin aksiyon ve dövüş tarafında -fazla var- eksik yok..
'Bu bir Jason Statham filmi' dersem, bu konuda daha açıklayıcı olmama gerek de yoktur sanırım..



3/5


Safe / Koruyucu

Yönetmen: Boaz Yakin
Senaryo: Boaz Yakin
Tür: Aksiyon, polisiye, gerilim
Oyuncular: Jason Statham, Catherine Chan, Chris Sarandon
Yapım: ABD, 2012, 94'