13.7.12

Di Renjie zhi tongtian diguo :: Dedektif Dee Kraliçe'nin Emrinde



Yedinci yüzyılın sonlarında -Çin tarihinin ilk ve tek kadın İmparatoru olarak- iktidarını perçinleyecek Wu Zetian'ın taç giyme töreni, başkent Luoyang’taki Kraliyet Sarayı’nın hemen dışında inşa edilen devasa bir Buda heykelinin tamamlanmasıyla gerçekleşecektir..

Taht kavgaları zaten hiç bitmeyen ülkenin başına bir de kadın imparatorun geçecek olması, muhalif güçlerin engelleme çabalarını yoğunlaştırmasına neden olur..

Bu arada, kraliçenin görevlendirdiği, aralarında anıtsal heykelin inşaat sorumlusunun da olduğu, yüksek mevkilerdeki bazı adamlar, halkın gözü önünde -bir anda içlerinden başlayan bir yangınla- diri diri yanarak küle dönmektedir..



Doğal olarak, tılsımlara, metafizik güçlere bağlanmaya çalışılan bu sır dolu ölümler, hiçbir şekilde açıklığa kavuşmaz..

Gerçekleri öğrenmeye kararlı olan Wu Zetian, yıllar önce sürgüne gönderdiği dedektif Dee Renjie'yi bu iş için görevlendirir..

'İktidar olmak ya da iktidarı sürdürmek uğruna herkes gözden çıkarılabilir ve bu yolda yapılması gereken her şey de -neye mal olursa olsun- yapılır.' mealindeki beynelmilel siyaset gerçeğini bir kez daha hatırlatan film, Dedektif Dee rolündeki Andy Lau'nun usta oyunculuğuyla parladığı, aksiyonu, gizemi ve gerilimi yoğun bir polisiye..




Çin dövüş sanatlarını temel alan 'Wuxia' türünün sinemadaki duayen yönetmenlerinden olan Tsui Hark, tarihi gerçekleri, gizem dolu bir masalın içinden müthiş bir yaratıcılıkla yorumlarken; bizi -içimize fenalıklar getiren- Hollywood'un o -bildik- fantastik öykülerinden ve aksiyon sahnelerinden oldukça farklı bir dünyaya götürüyor..


Di Renjie zhi tongtian diguo / Dedektif Dee - Gizemli Alev

Yönetmen: Hark Tsui
Senaryo: Kuo-fu Chen, Jialu Zhang
Tür: Aksiyon, polisiye, gizem
Oyuncular: Andy Lau, Tony Leung Ka Fai, Chao Deng
Yapım: Çin-Hong Kong, 2010, 119'

  3.5 / 5