14.7.12

In-lyu-myeol-mang-bo-go-seo :: Nirvana'ya Ulaşan Budist Robot


"Bahçenin her ağacından istediğin gibi ye.. Fakat iyi ve kötüyü bilme ağacından yemeyeceksin; çünkü ondan yediğin gün mutlaka öleceksin."

M.N.Serteli (Kasımpaşa-İstanbul)

Haftanın bu -gerçekten- sürpriz filmi, Koreli iki yönetmenin yaptığı, üç 'orta metraj' filmden oluşuyor..

İlk film, Yim Pil-sung'un yönettiği, bir nevi Adem ile Havva göndermesi de içeren, kontrol edilemeyen virüs kaynaklı bir zombileşme öyküsü..

Dünya bahçesinin ağaçlarının verdiği meyveleri bir yandan tüketirken, öte yandan zehirleyen; hatta kutsal kitaplarda asla dokunulmaması istenen Bilgi Ağacı'na dahi sulanan aç gözlü insanlığın hak ettiği yok oluş..


I Saw The Devil ve A Tale Of Two Sisters gibi şaheserler ortaya koymuş Ji-woon Kim’in yönettiği ikinci bölüm, filmin en etkileyici kısmını oluşturuyor..

Cinsel hayat da dahil, insanların her türlü ihtiyacında robotların kullanıldığı bir gelecekte geçen öykü, Budist tapınağındaki bir robotu konu ediyor..

Beyin olarak son derece gelişmiş bu robot, yıllardır tapınağın mali işlerine bakarken tekâmül ederek -bir keşiş misali- aydınlanma yaşamıştır..


Tapınak ahalisinin kendisine Buda muamelesi yaptığı robotlarının bu haline tanık olan yapımcı şirket, onu insanlığa bir tehdit olarak görerek, yok edilmesine karar verir..


Üçüncü film, beklenen kıyameti, dünyaya çarpacak bir meteora bağlar..
Yalnız bu meteorun özelliği, devasa boyutta, 8 numaralı bir bilardo topu olmasıdır..

Küçük bir kızın, gizemli bir internet sitesinden -babası için- sipariş ettiği bu top dünyaya hızla yaklaşmaktadır..
Bu kızımız ve ailesi, yaptıkları bir yer altı sığınağına yerleşerek, verdikleri siparişi yani kıyameti beklemektedir..


Belki de insanlığın sonunu getirecek olan yüksek teknolojinin -giderek- doğa'nın ya da -genlerimiz de dahil- hayatın her yerine sızdığı bir dünyayı 'ortak alan' olarak belirleyen yapım, öykü açısından birbirinden farklı üç ayrı filmle bize 'yakın' gelecekten haberler taşıyor..

Özellikle üçüncü filmde zirveye ulaşan -Kore filmlerine has- mizahıyla, son derece eğlenceli bir hale de bürünen film, baştan sona düşündürücü, sarsıcı ve etkileyici bir deneyim yaşatıyor..

Tek kusur olarak, birbirleriyle 'organik' bağı bulunmayan üç ayrı filmden oluşması gösterilebilir; ancak, üçü de -her açıdan- o kadar başarılı ki bu durumu pek de dert etmiyorsunuz..


In-lyu-myeol-mang-bo-go-seo  / Kıyamet Kitabı / Doomsday Book

Yönetmen: Kim Ji-woon, Pil-Sung Yim
Tür: Bilimkurgu, korku
Oyuncular: Kang-woo Kim, Ma Dong-seok, Jin Ji-hee
Yapım: Kore, 2012, 95'

  4 / 5