25.7.12

En Kongelig Affære :: Danimarka Aydınlanırken



18. Yüzyıl Avrupa'sı Aydınlanma Çağı'nın meşalesiyle karanlık geçmişinden hızla sıyrılmaya çalışırken, Danimarka, kafadan çatlak bir kralı avuçlarının içine almış, kuralları tartışılamaz din adamlarının 'kutsal' yardımlarıyla desteklenen bir takım soyluların egemen olduğu bir konseyin baskıcı rejimiyle yönetilmektedir..

'Tahtası eksik' Danimarka kralı Christian ile birbirlerini bile görmeden evlendirilmiş Britanya Krallığı’nın güzel prensesi Caroline'in, kendisinden pek hoşlanmayan ve üstelik 'anne' diye hitap eden bu kocadan çekeceği vardır..

Yasak Aşk adı, filmin meselesi ya da mesajı açısından tamamen anlamsız bir seçim..
Öyküde bir aşk-ı memnu var ama, bir ayrıntı olarak asıl mevzu içinde fazla bir önem arz etmiyor..



Kralın Avrupa seyahati sırasında tanıştığı ve saraya getirdiği Alman doktor Struensee, hem Kral ve Kraliçe'nin, hem de Danimarka'nın kaderinde çok önemli bir rol üslenecektir..

Saraya giren ve sadece eğlence arayan kralla olan dostluğunu ileri ölçülere taşıyan 'aydın' bir Alman doktorun öncülüğünde diğer Avrupa ülkelerinin insan hakları ve yaşam standartlarına kavuşan ülkede, çıkarları ellerinden alınan şer güçler boş duracak değildir..

Hem, orta çağın karanlığında palazlanarak güçlenen bu gerici zihniyet, halkın ve ülkenin kazanımlarını tersine çevirmeye, 'tanrının huzurunda' yemin dahi etmişlerdir..




62. Berlin Film Festivali’nde En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında Gümüş Ayı alan film, genel hatlarıyla saray komplolarının döndüğü 'bilinen' bir iktidar mücadelesini anlatıyor gibi görünse de, hem içeriğindeki -günümüzde de önemini sürdüren- sosyal ve de siyasal derinliği, hem de teknik açıdan mükemmelliğiyle benzerlerine fark atıyor..




Ve öte yandan, biraz da 'armut piş ağzıma düş' yöntemiyle kazanılmış haklarımızı kolaylıkla elimizden alarak, dini yobazlığın karanlık ellerinde büyüttükleri kanlı faşizmle elan üstümüze çökmekte olanları aklımıza getiriyor ki daha ne yapsın!


En kongelig affaere / Yasak Aşk

Yönetmen: Nikolaj Arcel
Senaryo: Bodil Steensen-Leth, Rasmus Heisterberg
Tür: Dram, tarih, duygusal
Oyuncular: Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Folsgaard, Alicia Vikander
Yapım: İsveç-Danimarka-Çek Cumhuriyeti, 2012, 137'

  4 / 5