3.7.12

La femme du Vème :: Hepimiz Gizemliyiz!


'Orman Hayatı' adlı bir kitabı bulunan, ABD’de bir üniversitede profesörlük de yapan Tom Ricks, çok özlediği altı yaşındaki kızını görebilmek ve ona hep yakın olabilmek için Paris'e gelmiştir..

Bu 'hassas' görünümlü adam neden ailesinden ayrılmıştır, bilemiyoruz; ama, karısıyla aralarının bozuk olduğunu, hatta kızına yaklaşma ihtimâline karşı karısının yasak kararı çıkarttığını da biliyoruz..

Adam bir gün bu yasağı çiğner ve polisten kaçarken de bindiği otobüste uyuya kalır..
Son durağa gelmiş ve boşalmış otobüste uyandığında, valizinin çalındığını görür..

Eşyasız ve parasız bir şekilde geldiği döküntü bir otele sığınan Tom, otel sahibinin pek de tekin görünmeyen bir iş teklifini kabul eder..



Geceleri çalışacak adam, ıssız bir yerde bulunan -içerde neler döndüğünü asla bilemeyeceğimiz- bir yapının girişindeki bir odaya kendini kilitleyecek, oradaki güvenlik kamerasının ekranına bakarak, gelen insanların doğru parolayı söylemesiyle de ana giriş kapısını açacaktır..

Bu arada, kendisini tanıyan bir kitapçının önerisiyle katıldığı bir edebiyat toplantısında Margit adında güzel olduğu kadar -hatta daha da fazla- gizemli bir kadınla tanışır..




Ailesinden yana derdi büyüktür belki ama, kadınlardan yana şansı epeyi açık olan Tom Ricks'in, bir Türk olan otel sahibinin, genç ve güzel Polonyalı sevgilisiyle de işi pişirdiğini ekleyelim..

Bu kız neyse de, adamı iyice kıskaçlarına alan, her hali ve tavrı gizem yüklü bir kadın olan Margit'le işler daha da sarpa saracak gibidir..

İçinde büyüyen karanlık tarafıyla -istemeden de olsa- sevdiklerine zarar veren; sükunetinin altında -bastırmakta güçlük çektiği- adeta her an patlamaya hazır bir volkan gizleyen bir adamın hikâyesi..

Douglas Kennedy’nin aynı adlı romanından sinema uyarlanan bu yapım, demek istedikleri, anlatılan öykünün dışına taşan, hatta onun derinliğine doğru da sızan, anlaşılması çaba isteyen filmlerden..




İzleyicisinin kafasında cevaplamakta zorlanacağı sorular oluşturarak ilerleyen film, hiç kuşkusuz ki bunu, kahramanının beyin kıvrımlarında dolaşarak yapıyor..
Polonyalı yönetmen Pawel Pawlikowski'nin, bu zor işin altından -tam anlamıyla- kalktığı söylenemez..

Ancak, yarattığı ağır atmosfere, zaman zaman tuhaf ayrıntılara odaklanan bir kameranın, 'net alan derinliği' oldukça dar bir bakış açısıyla yakaladığı çarpıcı fotograflara ise diyecek lâfım yok..
Büyük ihtimal, benliğini başka bir yerde bırakmış da gelmiş bir adamın endişeli hüznünü başarıyla yansıtan Ethan Hawke başta olmak üzere, oyunculuklara da aynı şekilde..


La femme du Vème / Gizemli Kadın

Yönetmen: Pawel Pawlikowski
Senaryo: Douglas Kennedy, Pawel Pawlikowski
Tür: Gerilim
Oyuncular: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas, Joanna Kulig
Yapım: Fransa-Polonya-İngiltere, 2011, 85'

6,5   /10