24.7.12

Les Hommes Libres :: Paris Camii'nde Gestapo Çizmeleri


Paris 1942..
İkinci Dünya Savaşı'nı Alman işgâli altında geçiren Fransa'da, ufak tefek karaborsa mallar satarak hayata tutunmaya çalışan Younes adlı Cezayirli genç bir göçmenin 'dar ama renkli' çevresinde gelişen olaylarla çizilen, 'gerçek' bir dönemin panoraması..

İşgâlcilerle işbirliği halinde, Komünistlerin ve La Resistance'ın peşine düşmüş Fransız emniyetinin keyfi tutuklanmasına maruz kalmış Younes, serbest kalma karşılığında polise muhbirlik yapmaya başlar..

Almanların zulmünden uzak kalmak için kendini Müslüman olarak tanıtan Yahudi bir müzisyenle kurduğu arkadaşlıktan, Komünist bir militan olan kuzeninden ve aynı kızıl yolun şanlı yolcusu olan kız arkadaşından etkilenmeye başlayan Younes'in değişmesi beklenebilir..



Cezayir yurtseverlerine ilham kaynağı olma yanında, pratik yapma olanağı da tanıyan La Resistance'ın altını ayrıca çizen film, 'Bir ülke ya da bir adam, ancak haksızlık ve tutsaklıkla mücadele ettiği ölçüde özgürlüğüne kavuşabilir.' demeye çabalıyor..

2009 yılı yapımı 'mükemmel' bir film olan Un Prophète'de harika bir oyunculuk ortaya koyan Tahar Rahim, dalgın bakışlı, kendinden emin duruşlu genç adam rolünde çok iyi..

O değil de 2010 yılı yapımı Des Hommes et Des Dieux'de keşiş rolünde izlediğimiz Michael Lonsdale'in, burada bir Müslüman liderini -hemen hemen aynı bilgelik ve olgunluk yüklü bir tavırla- canlandırması, dikkatimi çeken bir ayrıntı oldu..




Dönemin Fransa'sında önemli rolleri olan işgâlci Alman askerlerini, işbirlikçi ve direnişçi Fransızları, Müslümanları, Yahudileri, Komünistleri belli oranlarda öyküsüne katan yapım, toplumun bunca katmanını -fazla derinliğine olmasa da- yeterince irdelerken, filmin sonuna kadar hiç dağılmadan derli toplu kalabiliyor ki bence bu bir başarı..


Les Hommes Libres / Özgür Adamlar

Yönetmen: Ismael Ferroukhi
Senaryo: Alain-Michel Blanc, Ismael Ferroukhi
Tür: Dram, savaş
Oyuncular: Tahar Rahim, Michael Lonsdale, Mahmud Shalaby
Yapım: Fransa, 2011, 99'

  3 / 5