4.7.12

Poulet aux Prunes :: İran'ını Yitiren Kemancı


Gençliğinde bir ustadan keman dersi almak üzre gittiği bir şehirde İran adlı bir güzeller güzeline vurulan Nasır Ali, kızın babası karşı çıktığından muradına eremez..

Kırılan kalbinde ömrü boyunca taşıyacağı biricik aşkı İran'ın acısıyla bir keman virtüozu haline gelen Ali, annesinin zoruyla sevmediği bir kadınla evlenir ve iki çocuk sahibi olur..

Adeta sevgilisi İran'ın yerine koyduğu kemanına sarılmaktan ve ondan güzel sesler çıkarmaktan başka meşguliyeti olmayan bu 'tuhaf' adam, sevgili kemanı bir gün paramparça olduğunda son kararını da verir: "Ölmeliyim!"





Mükemmel bir çizgi film olan Persopolis'in de yaratıcısı Marjane Satrapi, yine kendine ait bir çizgi romanı, bu sefer 'normal film' olarak ve yine şahane bir üslupla sinemaya uyarlamış..

İranlı Marjane Satrapi'nin, kâh neşeli, kâh hüzünlü bir havaya bürünen, zaman zaman 'animasyon estetiği' de hissedilen bu filminde asıl göstermek ya da hatırlatmak istediği şeyin, İslam Devrimi öncesinde ülkesinde yaşanan 'çağdaş' devir olduğunu düşünüyorum..


Filmin en büyük kusuru, Fransızca olması..
Kusursuz bi şekilde Fransızca konuşabilen İranlıların durumu, gayet konsantrasyon bozucu..




Nedenini kimselere söylemediği kırık kalbiyle yaşayan mutsuz bir adamın -Azrail’i beklediği- son günleri mükemmel bir kurguyla anlatılırken; onun ve hayatına -bi şekilde- girmiş olanların dünü, bugünü ve de yarını, mizahını hiç kaybetmeyen 'masalsı' bir dille irdeleniyor..


Poulet Aux Prunes / Azrail'i Beklerken

Yönetmen ve Senarist: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Tür: Dram
Oyuncular: Mathieu Amalric, Edouard Baer, Maria de Medeiros
Yapım: Fransa-Almanya-Belçika, 2011, 93'

  4 / 5