11.8.12

Katmandú, un espejo en el cielo :: Nepal'i Tanıyalım Mümkünse Kurtaralım



Hikâye bildiğiniz gibi: Modern kent yaşantısından, ilişkilerinden ya da problemli geçmişinden hatta bizzat kendisinden sıkılmış bir Avrupalı, kendi sorunlarını, yoksulluğun çukurunda debelenen insanlara tanık olduğunda ve onlara yardımcı olmaya çalıştığında unutturacak bir uzak ülkeye gider..

Katalan bir öğretmen olan Laia da Nepal'deki özel bir okulda, çocuklara eğitim vermektedir..

Çalışma izni olmayan, vizesinin süresi de biten idealist kızımızın burada kalabilmesi için tek çare yerli bir adamla evlenmesidir..

Genç ve yakışıklı bir tur rehberiyle bu 'formalite'yi halleden Laia, Nepal'in fakirleri olarak gördüğü öğrencilerinden daha da berbat bir yaşantı içinde debelenen -halkın çoğunluğu tarafından da dışlanan- bir toplum kesiminin farkına varır..




Yeni amacı da belli olmuştur: O zavallıları da bir an önce kurtarmak..

Yönetmen Icíar Bollaín, bir önceki filmi También la lluvia’da -yine dışardan gelmiş- 'modern' kişilerin tanıklığında -yine ezilen bir halkın- sosyal sorunlarına değinirken, ortada alabildiğine 'içerden' bir bakışla olaya hakim olan, etkileyici bir 'içtenlikle' yazılmış bir senaryo vardı..
Oysa bu filmde onun tam tersi bir durum var..

Nepal'i, fakirlikten ve cehaletten kurtarmak için İspanya'dan gelmiş, tek başına kalmış da olsa kendini ideallerine adamış bir Batılı kızın -tanık olduklarına hayret ederek kocaman açtığı- gözlerinden izliyoruz..




(Laia'nın, karşılaştığı her farklı ya da acı olay karşısında gözlerini kocaman kocaman açarak şaşırması, bi yerden sonra artık içime fenalıklar getirdi.. Tamam, ilk defa böyle bir yere geliyorsun anladık; ama, bu zamana kadar onlar ya da benzerleri hakkında hiç mi bi şeyler okumadın, duymadın, görmedin yahu!.)

Dolayısıyla film, bir sosyal sorumluluk projesi ile 'Nepal'i Tanıyalım' başlıklı bir belgeselin karışımından oluşmuş gibi..




Böyle olunca da, başrol oyuncusu Verónica Echegui'nin, neredeyse kendini parçalarcasına gösterdiği performans, seyirciye hiç de samimi gelmiyor..

Aynı şekilde film de, gösterdiği bunca insanlık acısına rağmen, bir türlü etkileyici olamıyor..

'Ken Loach'un senaristi' unvanlı Paul Laverty'nin önceki filmde olan varlığının farkının bu sonucu doğurduğu da söylenebilir..
Ya da bir senaryonun, bir filmin başarısındaki yerinin ne olduğunu da..


Katmandú, un espejo en el cielo / Gökyüzünde Bir Ayna

Yönetmen ve senarist: Iciar Bollain
Tür: Dram
Oyuncular: Veronica Echegui, Saumyata Bhattarai, Norbu Tsering Gurung
Yapım: İspanya, 2011, 104'

  2.5 / 5