5.8.12

Kokuriko-zaka kara :: Aşkımız Hiç Bitmesin



Kore Savaşı sırasında mayına çarpan gemisiyle birlikte sulara gömülen kaptan babasını her sabah evlerinin bahçesindeki direğe flama çekerek anan; işi nedeniyle pek evde bulunamayan doktor annesi, anneannesi ve kardeşleriyle birlikte yaşayan Umi -anladığınız üzre- hassas karakterli, ailesine, çevresine faydalı, tam anlamıyla örnek, liseli bir kızdır..

Özel bir vakfa ait olan okullarının yönetimi, öğrencilerin kullandığı, eski ve bakımsız kulüp binasını yıkma kararı alınca, öğrenciler de ayaklanarak direnişe geçerler..

Bu sırada tanıştığı, ateşli öğrenci liderlerinden olan 'yakışıklı' Shun'la 'akça pakça' kızımız arasında saf bir aşkın filizlendiği, biz meraklı seyircilerin gözünden kaçmayacaktır..



Lâkin, genç ve güzel aşıkların arasına girmeye çalışan, maziden kopup da gelen bir gerçek, ciddi bir engel gibi durmaktadır..
Valla ne diyeyim, hayırlısı neyse o olsun..

Studio Ghibli'nin kurucusu, anime ustası Hayao Miyazaki'nin, Tetsuro Sayama'nın bir mangasından uyarladığı senaryoyu, oğul Miyazaki, Goro yönetmiş..




Daha çok şirin bir sahil kasabasını kendine fon seçen film, '1964 Tokyo Olimpiyatları' öncesi Tokyo'dan görüntüler de sunarken, mükemmel bir işçilikle ortaya konan manzaralar ve her türlü ayrıntılar, adeta 'Made in Miyazaki' damgalı..




1964 yılı Japonya'sında geçen öykü -kişisel ve toplumsal bazda- 'Aşk denen şey o kadar güçlü ve derindir ki en zorlu engel bile onu ancak tökezletebilir, ama durduramaz.' ile 'Geçmişine sahip çıkmayan bir insan ya da bir halk, geleceğini de kuramaz.' mesajlarını konusuna güzelce yediren, başarılı bir animasyon..


Kokuriko-zaka kara / Tepedeki Ev

Yönetmen: Goro Miyazaki
Senaryo: Tetsuro Sayama, Hayao Miyazaki
Tür: Animasyon, dram
Yapım: Japonya, 2011, 91′

  3.5 / 5