28.8.12

The Expendables 2 :: Cehennem 'Kadayıf' Melekleri



Nepal'deki 'çerezlik' görevlerinin -elbette- kolaylıkla üstesinden gelen Barney Ross (Sylvester Stallone) ve kankalarını, şimdi yeni bir macera beklemektedir..

Her zamanki gibi ekibe görevi veren kişi, eski bir alacağını da kendilerinden tahsil etmeye gelen Mr. Church (Bruce Willis)tür..

Görev de, Sovyetler zamanında yer altına depolanmış -atom bombası yapımında kullanılan- beş tonluk Plütonyum'u, onu ele geçirmeye çalışan silah tüccarı/korsanı Vilain (Jean Claude Van Damme)'den önce davranıp sağlama almaktır..

Film icabı, işler başlangıçta kötü gider, hatta 'ihtiyarlar mangası'nın yaş ortalamasını düşürmek amacıyla kadroya alınmış 'sniper genç', hakkın rahmetine kavuşur belki ama, biz onlara boşuna Cehennem Melekleri adını vermedik..



Sylvester Stallone'un başı çektiği, seksenli yıllardan kalma 'kaslı-göbekli' aksiyon ikonlarını bir araya getiren çete, yeniden iş başında..

Chuck Norris ve filmin 'villain'i olan Vilain rolünde Van Damme'ın varlığıyla daha da ihtiyarlayan filmin tek eksiği -bana kalırsa- Cüneyt Arkın'dı..

İki yıl önce müşerref olduğumuz The Expendables'in yönetmen-oyuncusu Sylvester Stallone, serinin bu ikinci filminde yönetmen koltuğunu Simon West'e bırakması, canlandırdığı 'pis bıyıklı' karakterin hakkını, daha rahat ve boyutlu vermesine sebep olmuş..




İlk filmin mekanikliğini biraz olsun yumuşatan -mümkün olduğu kadar- 'insani' olma çabası, bu filmin 'olumlu' denebilecek tek yönü..
Geriye kalanı ise bombaların gümbürtüsü, makinalıların patırtısı, kamaların şakırtısı ve muştaların kırdığı kemik sesleri..

Eski tüfeklerin, eski filmleri üzerinden yaptıkları 'takılmalı' espriler pek gülünecek gibi değildi; ama, bizzat buna kendileri gülünce -koca adamlara ayıp olmasın diye- ben de gülmek zorunda kaldım..




Sonuçta, ergenliği seksenli yıllara denk gelenlere şahane bir ziyafet gibi gelebilecek film, benim gibi, gençliğini kırklı - ellili yıllarda -Dracula'lar, Herkül'lerle falan- idrak etmişler için kuru gürültü gibi bi şey..


The Expendables 2 / Cehennem Melekleri 2 

Yönetmen: Simon West
Senaryo: Sylvester Stallone, Richard Wenk
Tür: Aksiyon, macera
Oyuncular: Sylvester Stallone, Jet Li, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme
Yapım: ABD, 2012, 102'

  2.5 / 5