17.9.12

Brave :: Kaderine İsyan Eden Prenses


Bir bacağını devasa ayı Mor’du’ya kaptırmış yiğit bir İskoç savaşçısı olan Kral Fergus ile unvanının gereklerini titizlikle yerine getiren bir soyluluk simgesi olan Kraliçe Elinor'un biricik ve sevgili kızları Prenses Merida artık büyümüş, kaderini, o daha doğmadan belirleyerek sıraya koyan 'toplum kuralları'nın uygulanma zamanı gelmiştir..

Oysa, güzel yüzünü coşkuyla çevreleyen o kızıl saçları kadar özgür ve yabani, hassas ruhlu ama icabında bir erkek kadar da savaşçı bir kız olabilen Merida'nın evlenip de bir 'Lady' olmaya hiç niyeti yoktur..


Aslında her kızın önüne ısrarla çıkarılan o 'kadim kader'e isyan eden Prenses'in kendi hayatını kendi belirleme kararlılığı, -toplumun kurallarını bi şekilde yense bile- kızının istikbâldeki hedeflerini geleneklerin gösterdiği yolda çoktan belirlemiş Kraliçe'yi durdurmaya yetecek mi?


İzleyelim, görelim..

Siz bakmayın böyle fazlasıyla ciddi cümleler kurduğuma..
Konusunun ciddiliğine, bazı 'karanlık' taraflarına rağmen, her sahnesine mizahi bir hava deliği açan, her musibetten espri çıkarmasını bilen, keyifli bir animasyondan bahsediyorum..

Kızları -evde kalmış duruma düşmeden- bir an evvel başgöz etme geleneğini pek takmayan -daha doğrusu- kızlarını elalemin herifine kaptırmaktan hiç hoşlanmayan babalar bir yana, bu husustaki asıl taraf olan annelerin, kızlarıyla olan ilişkilerini, bir de masalsı bir öykü içinde irdeleyen film, bir Disney-Pixar işbirliği..


Yer yer dramatikleşen, hatta karanlık bir gerilim haline de bürünen, ancak biçim ve içeriğine yedirilmiş keskin mizahla kalitesini üst düzeye yükseltmesini bilen, gayet sürükleyici bu animasyon -son tahlilde- Pixar için belki küçük, ama Disney için oldukça büyük bir adım..

Filmin, "Oturup beklediğin sürece sana 'biçilmiş' o kaderi yaşamaktan başka çaren olamaz ki.. Kader senin içinde yatıyor ve onu kontrol edip değiştirebilecek güç, göstereceğin cesarette saklıdır." mesajı, ayrıca önemli..


Kahramanların jest ve mimiklerinin gerçekçiliğini hayretler içinde izlerken, Merida’nın çılgınca dans eden kızıl kıvırcık saçlarını kusursuzca yaratan bu 'teknolojik sanat'a saygı duymamak ne mümkün..


  3.5 / 5


Brave / Cesur

Yönetmen: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell
Senaryo: Brenda Chapman
Tür: Animasyon
Yapım: ABD, 2012, 100'