1.9.12

Jin Líng Shí San Chai :: Bazen Duymak İstediğimiz Son Şeydir Gerçek


1931 yılında başlayan Çin-Japon Savaşı, İkinci Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde Çin'in başkenti Nanking'i sarmış ve Japon Ordusu kentin tamamını işgâl etmişti..

Yer yer son ve küçük direnişlerin yaşandığı şehrin ayakta kalabilmiş tarihi bir katedraline, canlarını kurtarmak amacıyla sığınanlar vardır..

Küçük kızlardan oluşan bir öğrenci grubuna, daha sonra bölgenin en meşhur fahişelerinin çalıştığı genelevden çıkıp gelen kadınlar da eklenir..

Katedralin yeni ölmüş rahibini gömmek için gönderilmiş bir cenaze levazımatçısı olan Amerikalı John Miller (Christian Bale)'ın da katılımıyla katedralde gayet ilginç bir beraberlik oluşmuştur..




Bir süre sonra buraya da giren gözü dönmüş, saldırgan Japon askerlerinden mabedin dişi nüfusunu korumak amacındaki John'un kendisini 'peder' olarak tanıtması, bakalım ne kadar işe yarayacaktır..

1937 yılı sonunda başlayan ve 1938'in başında biten ve tarihe 'Nanking Katliamı' olarak geçen kanlı süreçe, nispeten dar ama duygusal bir aralıktan bakan film, gerçek tarafları da olan bir kurmaca..



Kendisinin ilk tanıdığımızda adeta ABD'nin emperyalist özelliklerinin bir sembolü gibi ortada dolaşan Miller'ın, Japon askerleriyle karşılaştıktan sonra, karakterindeki tüm olumsuzluklardan sıyrılması sanırım ancak bir mucizeyle açıklanabilir..

Savaşın, insan bünyesinde oluşturduğu canavarlaştırıcı etkiyi, en merhametsiz ve çirkin yüzüyle ortaya koyan filmin en rahatsız edici tarafı, 'sade' haliyle bile trajik özellik taşıyan bir öyküyü bir melodrama çevirerek, resmen 'duygu sömürüsü' yapmasıydı..



Savaşın mağdurlarının, ortak düşman karşısında kendi anlaşmazlıklarını, farklılıklarını unutarak, dayanışma içine girmelerinin de altını çizen filmin en etkileyici yanı, kısa ama çarpıcı savaş sekanslarındaki özellikle dehşeti vurgulayan bakış açısıyken; öyküsünün hakkını epeyi bi aşan süresine ise itirazım var..

Jin ling shi san chai / Savaşın Çiçekleri / The Flowers of War

Yönetmen: Yimou Zhang
Senaryo: Heng Liu, Geling Yan (roman)
Oyuncular: Christian Bale, Ni Ni, Xinyi Zhang
Tür: Tarih, dram
Yapım: Çin – Hong Kong, 2011, 146′

 /10