16.9.12

Le Tableau :: Bir Ressam Hatası Olarak İnsan



Duvarda asılı duran -bir şato, kocaman bir bahçe ve gizemli bir ormandan ibaret- bir manzaranın resmedildiği tablodan içeri girdiğimizde karşılaşacağımız dünya, hiç de bize yabancı değildir..

Şatoyu dolduran, ihtişamlı bir yaşantı içindeki Tastamamlar, yaratıcıları olan ressamın titizlikle boyadığı figürler olup, kendilerinden olmayanları küçümseyen ve aralarına sokmayan, zengin ve de yönetici sınıftır..

Kendilerine ancak bahçede yer bulabilen Yarımlar, ressamın yaratırken ihmal ettiği, çizimleri ve renklendirmesi eksik bırakılmış figürlerdir..




Sosyal statünün en altında yer alan Eskizler -adı üstünde- eciş bücüş insan taslaklarıdır ki Tastamamlar'ın en büyük zevklerinden biri onları avlamaktır..

Bir 'Yarım' kıza aşık bir 'Tastamam' olan Ramo, 'özgür kız' özelliğine sahip bir 'Yarım' olan Lola ve bilinçli bir 'Eskiz' olan Plume, tabloyu yarım bırakmış o ressamı/yaratıcıyı bulmak üzere yollara düşerler..

Yasaklı ormandan geçerek, tablodan tabloya atlayarak süren müthiş bir macerayı içeren bu yapım, hiçbir dayanağı olmayan sosyal sınıfları, akıl dışı inançları, tabuları, yaratıcı-yaratık sorunsalını sorgulayan; eşitsizlik ve adaletsizlikleri ancak ken
di çabamızla giderebileceğimizi de hatırlatan, mükemmel bir işçilikle yaratılmış bir animasyon..




Gerçeğin ta kendisini gerçeküstü bir anlayışla yansıtan ve ince mizahını hiç yitirmeyen film, muhalif bir politikliği böylesine güçlü bir şekilde kullanabilen sayılı animasyonlardan biri..


  3.5 / 5


Le Tableau / Mutluluğa Boya Beni

Yönetmen ve senarist: Jean-François Laguionie
Tür: Animasyon
Yapım: Fransa, 2011, 76'