17.10.12

Hope Springs :: Evliliği(ni) Kurtarmak



Bir aile sahibi olmak, çocuklarını yetiştirip, günü geldiğinde de evden uğurlamak amacıyla, sürekli çalışarak ömrünü tüketen karı-koca Kay (Meryl Streep) ile Arnold (Tommy Lee Jones), o amaçlarını gerçekleştirdikten ve tam otuz yılı da geride bıraktıktan sonra, evlilikleri bağlamında geldikleri son durum, hakikaten de içler acısıdır..

Evlilik zokasını yutmasıyla birlikte ağır ağır, adeta bir bitkisel hayata geçen Arnold için karısı, bir ev robotundan farklı değildir artık..

Bir zamanlar güzelliğine şiirler yazdığı karısının, zamanın yıpratıcı fırçasından nasibini almış yüzüne, onunla konuştuğunda dahi bakma ihtiyacı duymayan bu adama "Öküz!" demek bile, o sevimli büyükbaşa hakarettir..




Önemli yıl dönümlerinde aldığı ve hediye paketi yaptırdığı, mutfakta falan kullanılan herhangi bir aleti, kadına lâyık çok değerli bir hediye olarak gören bir gerzek zihniyetin tipik bir örneğidir bu adam..

Yine, tipik bir orta halli Amerikan ailesinin kadın tarafını oluşturan, bir finans şirketinde çalışan kocasına -her sabah ve hep aynı şekilde- 'tavada pişmiş yumurtalı' kahvaltı hazırlayarak işe gönderen, daha sonra kendisi de bir giyim mağazasında çalışmak üzere yola koyulan Kay, bu son derece monoton hayattan ilk ve tek sıkılan kişi olmuştur..

Aslında o, bu yaşantının tamamından değil de daha çok -hemen her kadın gibi- 'aşksızlıktan' rahatsızdır..




Ayrı odalarda yatacak kadar, kadın-erkek ilişkileri dumura uğramış bu evlilikte, koca denen o 'uyuz' herif biraz aktif, birazcık da romantik olabilse, Kay açısından hemen her şey yoluna girecektir..

Evliliğin uyuşturucu etkisinden kurtulması olanaksız hale gelmiş bir 'umutsuz vaka' olan kocanın bunca yıl sonra yeniden eski 'aktif' duruma geçebilmesi hiç de kolay olmayacaktır..
Çünkü bu duruma geçişi birdenbire olmamış, ruhun ataletle kuşatılması, yavaş yavaş ve sinsice gerçekleşmiştir..




Küçük bir kasabada faaliyet gösteren, meşhur bir 'Evlilik Terapisti (Steve Carell)'nin varlığını öğrenmesiyle birlikte Kay, harekete geçer..

Huysuz ve pinti kocasını, bir haftalık bu terapiye zor da olsa ikna eden bu kadıncağıza,"Kolay gelsin abla" diyoruz..

Evlilik denen 'kutsal' birlikteliğin insanın doğasına ne kadar ters olduğunu, hatta onu ne denli boğarak adeta kuruttuğunu -pek istemeden de olsa- gösteren film, yine de bu vahim duruma bulunacak çarenin yine bu kurum içersinde kalarak aranmasını öneriyor ki, bu hem fazla tutucu, hem de ziyadesiyle iyimser bir görüş..




Beklendiği üzre, Tommy Lee Jones, o kılını bile kıpırdatmadan takınabildiği 'suratsız' duruşuyla, muhatabına yönelik 'öldürücü' sabit bakışlarıyla ve istemeden de olsa giriştiği, 'huysuz adam' diyaloglarıyla, yine çok iyi ve çok komik..

'İdeal' bir çift oluşturan Meryl Streep ile Tommy Lee Jones'un -oyunculuk bağlamında- karşılıklı döktürdüğü, dram ve komediyi harmanlayan bu güzel filmi, özellikle benzer şartları havi evlilikler yaşayan çiftlere öneriyorum..
Kendi yaşantı ve tecrübelerinin tıpkısı olan, o kadar çok durumla karşılaşacaklar ki..






Hope Springs / Aşk Yeniden

Yönetmen: David Frankel
Senaryo: Vanessa Taylor
Tür: Komedi, dram, duygusal
Oyuncular: Merly Streep, Tommy Lee Jones, Steve Carell
Yapım: ABD, 2012, 100'

3.5 / 5