13.11.12

Killer Joe :: Yoksulluk Suça Teşviktir!



Chris (Emile Hirsch), uyuşturucu satıcılığı yapan 22 yaşında bir gençtir..

Anası olacak kadın, bunun 6000 Dolar değerindeki uyuşturucu zulasını patlatınca, olaylar gelişir..

‘Bu parayı ya nakit ya da canınla ödersin’ uyarısı alan Chris, annesinin 50.000 Dolar değerinde bir hayat sigortası olduğunu, öldüğünde de paranın kız kardeşi Dottie (Juno Temple)'ye kalacağını öğrenir..
Saf bir kız olan Dottie'den işini görecek parayı kapması pek de zor olmayacaktır..

"Ne aile!" dediğinizi duyar gibiyim..
Durun daha bitmedi..
Chris, aynı zamanda kiralık katil de olan dedektif Killer Joe (Matthew McConaughey)'ya müracaat eder..




Joe’nun, 25000 Dolar peşin istemesiyle plan tam yatıyorken, saflığının yanı sıra çekici, genç, güzel ve bakire gibi özelliklere sahip olan Dottie, karizmatik dedektifin gözüne takılır..
Bu güzel ’manzara’ karşısında gevşeyen Joe, 'peşin' ısrarından geri adım atarak, para ödenene kadar kıza el koymaya 'razı' olur..





Ava giden avlanır


Filmin senaristi de olan Tracy Letts’in, Pulitzer ödüllü bir tiyatro oyunundan beyazperdeye uyarladığı Katil Joe, usta yönetmen William Friedkin'in son eseri..


Geçenlerde -nerden aklıma geldiyse artık- bu yazıya bir hazırlık olsun diyerek ve Filmekimi'ni de fırsat bilerek Beyoğlu Sineması'na daldım; girişi dolduran şahıslara, William Friedkin isminin kendilerine neyi hatırlattığını sordum..

Çabuk sıkılınca da on bir kişiyle anketi bitirdim..

Sonuç:
1 kişi: "Buyur"
2 kişi: "Kızarmış piliç"
8 kişi: "The Exorcist"

Yani, bugüne kadar onlarca sinema ve Tv filmi yapan yönetmenin adı, ta 1973 tarihli bir filmle anılıyordu..




'Normal' diyebileceğimiz tek bir karakterin bile yer almadığı filmin, en az diğerleri kadar tuhaf iki anneyi dışarda bıraksak bile, kadro şunlardan oluşmaktadır: Psikopatın allahı bir dedektif-kiralık katil; babasına sürekli küfreden ve öz anasını parası için öldürten bir erkek evlat; eski karısını öldürtmeye niyetli oğluyla işbirliği yapan ve öz kızını bir katile peşkeş çeken -hafiften geri zekalı- bir baba; bu pisliklerin içinde saf ve temiz kalmayı, durgun zekâsına ya da psikolojik sorunlarına borçlu olan bir genç kız..

'Ava giden avlanır' deyimini genel şablonu yapmış filmde, av ve kaderi değişmese de, avcılar arasındaki hesapların karışmasıyla, işler daha da çığırından çıkıyor..




Esas olarak film bize, paranın tanrılaştırıldığı bir siyasal düzende, yoksulluğun doğrudan bir suça teşvik olduğunu; bunun getirdiği sosyal ve ahlaki dejenerasyonun yıkımı karşısında toplumun ve de ailenin ayakta kalmasının mümkün olmadığını hatırlatırken, hem, gerçeğin kaya gibi sertliğinden, hem de, kirli, aşağılayıcı ve rahatsız edici anlatımını oluşturan 'müstehcen' dilinden asla taviz vermiyor..
Ki işte o zaman, bu 'sanatsal samimiyet' beni de baştan çıkarmaya yetiyor..
Bravo William, sağol benim eski dostum!.






3.5/5


Killer Joe / Katil Joe

Yönetmen: William Friedkin
Senaryo: Tracy Letts
Tür: Polisiye, dram, gerilim
Oyuncular: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple
Yapım: ABD, 2011, 102'