5.11.12

Skyfall :: Kapalıçarşı Damsız, Ceymis Bond'suz Olmaz!


Sinema tarihinin en uzun soluklu aksiyon film serisi olan gizli ajan 007 James Bond'un 23. filmi olan Skyfall, İstanbul'da başlıyor..

Kapalıçarşı çatısındaki amansız takip sahnesiyle ve arabalarla pazar yerine dalarak ortalığın dağıtılmasıyla ve o sırada fonda çalan Arap nağmeleriyle bir Hollywood geleneğini daha böylece eksiksiz bir şekilde yerine getirerek bi güzel rahatlıyor..

Türkiye'deki son 'ölümcül' maceradan da sağ çıkan James Bond, böylece, mebzul aksiyon ve göz kamaştırıcı törkiş egzotiğiyle, hem filme güzel bir açılış tertip etmiş, hem de kendisinden umudu kesmiş görünen patroniçesi M'ye 'daha ölmediğini' gösterme olanağı bulmuştur..

Bu arada, İngiltere'nin gizli haber alma teşkilatı olan MI6'ya düzenlenen ciddi çaptaki saldırı, Bond'un kendini göstermesi, imajını yeniden parlatması açısından önüne çıkan riskli ama iyi bir fırsattır..




Kendisi de eski bir ajan olan 'kötü adam' Silva'yı durduramayacak ve defterini bi güzel düremeyecek bir James Bond, olmaz olsun inşallah!.

Bir James Bond filminin senaryosunda yer alan mantık hatalarını sayma gafletine düşmeden, şimdiye kadarki en eli yüzü düzgün Bond senaryolarından biri olduğunu ve gayet derli toplu bir biçimde filme aktarıldığını söyleyebilirim..
Bir de yapılan, daha doğrusu yapılması bir mecburiyet olarak hissedilen şu espriler bu denli soğuk ve bayat olmayaymış..




Adele'in yorumladığı 'resmi' Bond şarkısının, filmin en iyi taraflarından biri olduğunu, Javier Bardem'in de 'komik' görünüşüne rağmen oyun gücüyle filme katkısının büyük olduğunu da ekleyeyim..

Şimdiye kadar kötü bir işine rastlamadığımız ve en son Away We Go (2009) ile karşımıza çıkan Sam Mendes, James Bond gibi klişe abidesi bir seriden yapılabilecek en iyi filmlerden birini ortaya çıkarmış..





Yönetmen: Sam Mendes
Senaryo: Neal Purvis, Robert Wade
Tür: Aksiyon, polisiye, macera
Oyuncular: Daniel Craig, Javier Bardem, Naomie Harris
Yapım: ABD-İngiltere, 2012, 143'

5,5   /10