8.12.12

7 Días en la Habana :: Havana'dan Sevgilerle



Haftanın yedi gününe temsilen sıralanmış, yedi yönetmenin çektiği, yedi kısa filmden oluşan bir 'özel' yapım..

En önemli ortak noktayı -adı üstünde- Havana kentinin oluşturduğu bu yedi filmde, gencinden yaşlısına, şehrin yerlisinden turistine kadar geniş bir karakter çeşitliliği bulunuyor..

Bir takım küçük ayrıntılar dışında -esas olarak- birbirleriyle doğrudan bağlantısı olmayan bu öykülerin çeşitliliği de dikkat çekici..

Hepsinin anlamlı olduğunu ya da filme iyi aktarıldığını söylemek zor; ama samimiyeti, yerelliği ve esprili bakış açılarıyla diğerlerinden ayrılan iki-üç filmin başarısı, filmin genelini en azından vasat bir düzeyde tutmayı sağlıyor..




Yönetmen Emir Kusturica'nın, kendini oynadığı bölümü özellikle beğendiğimi söyleyebilirim..

Bir film festivalinde onur ödülü almak üzere Küba'ya gelen, törenlerden hoşlanmadığı gibi, alacağı ödülü de zerre iplemeyen 'kaprisli' yönetmenin, zaten sürekli alkolle güzelleştirdiği kafasında daha da içip eğlenmekten başka bi düşünce yoktur..


Kendisine şoförlük yapan adamın, Küba'nın en iyi trompetçilerinden biri çıkması, yönetmen kadar bize de sürpriz olur..




Küba ve Havana'dan görüntüler ve o görüntülere eşlik eden şarkılar söz konusu olduğunda insanın aklına Buena Vista Social Club belgeselinin gelmemesi düşünülemez bile..
Elbette bunun -hem içerik hem de kalite açısından- o mükemmel filmle pek bi ilgisi yok..
Ancak, o sokakları, denizi, köhne evleri, yoksul ama yaşama sevinci sönmemiş insanları ve elbette ki o güzel müziği hatırlamak bile bencileyin hassas bünyelere iyi gelecektir derim ben..




not: ve de kızlarını.. nasıl da unutmuşum ki onları.. resmen ayıp etmişim yani.. huzurlarınızda kınıyorum bizzat kendimi..


2.5/5


7 dias en La Habana / Havana’da 7 Gün

Yönetmen: Laurent Cantet, Benicie Del Toro, Julio Medem, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabio, Pablo Trapero, Gaspar Noe
Senaryo: Leonardo Padura
Tür: Dram
Oyuncular: Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Emir Kusturica
Yapım: Fransa-İspanya, 2012, 129'