28.12.12

Bir Radyo Fenomeninin Sonu :: Stüdyo Fm Veda Ediyor


Evvel zaman içinde Trt3 de yayınlanan, ilkini büyük ihtimalle dinlediğimi sandığım, programdan öte bir şeydi Stüdyo Fm..




Yetmişlerin sonu ve seksenlerin tümünde -her şeyde olduğu gibi müzik konusunda da- imkânsızlıkları yaşayan Türkiye'nin Rock Müzik hastası gençlerinin ilacıydı Stüdyo Fm..

En eskiden en yeniye, müzisyenleri ya da grupları tanıtan -o da bir ihtimal- bize bir kaç yıl sonra erişebilecek en son çıkan albümleri -yapımcı firmasından kapağına, prodüktöründen geri vokaldeki ablanın kimliğine kadar- en küçük ayrıntısıyla özümüze belleten bir okuldu Stüdyo Fm..

Müziğe -eskiye nazaran- artık çok daha kolay ulaşılabilirlik ve özel radyoların varlığı nedeniyle, yirmi yıldan fazladır maalesef dinleyemediğim 'efsanevi' programa geçenlerde rast geldiğimde, aynı özgün çizgisini taviz vermeden sürdürdüğüne tanık olmak çok hoştu..


Stüdyo Fm'i, anımsattığı bin bir duygular içinde, aynı güzel insanların, yani Yavuz Aydar ile Şebnem Savaşçı'nın bilgili, sevgili ve saygılı sunumuyla, sanki aradan sadece bir hafta geçmişcesine aşina ve de huşu içinde dinledim..

Kimi, kimleri ve neyi dinlerseniz dinleyin, o şey Stüdyo Fm farkıyla ya da Yavuz Aydar'ın sihirli değneğiyle bambaşka bir güzelliğe bürüneceğini hep bilirdik ki inanın hiç yanılmadık..

Sadece Rock değil, Blues, Jazz hatta Pop üzerine, neredeyse 34 yılı aşkındır meraklısına hazineler sunan bu güzel insanlara ve dolayısıyla da Stüdyo Fm'e artık vedanın zamanı geldi..

Oysa, İstanbul'un ya da Beyoğlu'nun tarihi, Emek Sineması olmadan nasıl eksik kalırsa, Stüdyo Fm'i zikretmeden bize ait bir müzik ve Rock tarihini yazmak da o denli eksikliktir..
Ve ekliyorum: Tatlı ve profiterol seven birisi için İnci Pastanesi ne ise, müzik ve Rock sever için de Stüdyo Fm odur..




Belli ki bu sorunlu ve zorunlu bir ayrılık..
Tam 34 yıl, 4 aydır yaptığı canlı müzik yayınlarıyla, batının 'batıl' kültürüyle birlikte o yere batasıca ahlakını aşılayan; şanlı ecdadımızın, gavurun o pis kanına bulanmış kılıçlarının ucunda ta arşa yükselen törelerimize uygun bir şekilde, dindar ya da kindar bir nesil yetiştirmekten uzak bir radyo programının bu kadar uzun süre yaşaması zaten bir mucizeydi..

Evet.. Her nasılsa, yıllar boyunca gözden kaçmış bir yanlışlık böylece düzeltiliyor ve Yavuz Aydar ile Şebnem Savaşçı, 28 Aralık’ta, yani bugün son kez yayına çıkıyor..

Not: Yavuz Aydar'ın geçen Cuma günkü programında yaptığı veda anonsunu dinlemek isterseniz..