9.1.13

Amour :: Bir Güvercin Kanadında Geldi Ölüm


Georges (Jean-Louis Trintignant) ile Anne (Emmanuelle Riva), evlerine arada sırada uğrayan kızları Eva (Isabelle Huppert) dışında, pek kimseyle görüşmeyen; ancak, aralarındaki saygıyla ayrıca değeri yükselen sevgileriyle birbirlerine yeten, iki emekli müzik öğretmenidir..

Ancak, Anne'ın sağ tarafının tamamen felç olması, bu yaşlı çiftin eski mutlu günlerinin sona ereceğinin de habercisi gibidir..

Bu olay, Anne'ı yaşamdan soğutup, yatağa sımsıkı bağlarken, hayat denen saçmalığın en zor sınavlarından birine aniden giriş yapan Georges'u da epeyi zorlayacaktır..

Gerçeğin yahut varoluşun -asıl yüzünü oluşturan- o rahatsız edici karanlığının pesimist ressamı Michael Haneke, bu kez oldukça basit, sıradan bir yaşam parçasını, iyi-kötü karşıtlığına hiç ihtiyaç duymadan oluşturduğu -yine kendine has- bir gerilimle anlatırken, öyle şok etmiyor belki ama, kötü ve derinden çarpıyor..


Haneke 'Aşk' adında film yapmış dediklerinde, önce şüphelenmiş, hatta "N'oluyoruz lan!" falan da demiştim; ama sonra, bunun hiç de 'normal' bir aşk filmi olmayacağına da uyanmıştım öte yandan..



2012 Cannes Film Festivali'nden büyük ödülle dönen film, başrollerdeki iki 'duayen' oyuncunun mükemmel performanslarıyla göz kamaştırırken; yaşamı her anlamda kısıtlayan yaşlılık, kendi kendine yetememe, en sevdiğine de olsa birine muhtaç kalma ve son merhalede yalnızlık gibi hususlarda insanı derin düşüncelere sevk ediyor..



'Statik kamera' seçimine bir kez daha hayran olduğum usta yönetmen, yürek burkan bu dramla, giderek saygılı bir alışkanlığa ve bağlılığa dönüşen bir evlilikle birlikte yürüyen -en azından- yarım asırlık koca bir aşkın, yavaşça ölümünü izletiyor bize..
Çiftimizin sıcak yuvalarına, bir güvercinle birlikte giren o soğuk ölümü..




  4 / 5


Amour / Aşk

Yönetmen ve senarist: Michael Haneke
Tür: Dram, duygusal
Oyuncular: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Yapım: Avusturya-Fransa-Almanya, 2012, 127'