3.1.13

Elveda Katya :: Batum'da Yediğin Hurmalar Trabzon'da Kıçını Tırmalar


Mütevazı boyuttaki gemisiyle, memleketi olan Trabzon'dan yakın limanlara taşımacılık yapan genç Yunus Kaptan (Caner Cindoruk), bir gün Batum'un bir otelinde tanıştığı Nadya'ya aşık olur..

Evli olduğu halde, yakıcı bakışları ve afili bıyıklarıyla kandırdığı tazecik kızı geceleyin gemisine götürüp yatağına sokan bu 'utanmaz adam', ertesi gün -Nadya'nın tüm ısrarlarına rağmen- ona veda bile etmeden, hatta arkasına bile bakmadan, gemisinin halatını çözdüğü gibi, çeker gider..

Uzun yıllar sonra, annesini daha bebekken kaybetmiş bir öksüz olarak girdiği Batum'un yetimhanesinden, genç bir kız olarak ayrılmak zorunda kalan Katya (Anna Andrusenko), bir denizci olduğunu yeni öğrendiği babasıyla tanışmak üzre Trabzon’a hareket eder..




Tamam, kızımız babasını aramaktadır ama, artık torun sahibi bir emekli olmuş ve yaşlı Yunus Kaptan (Kadir İnanır)'a dönüşmüş bu adamın böyle bir kız evlattan hiç haberi yoktur ki..
Hoş haberi olsa n'olur ki..
Bir 'erkek' gibi, işlediği 'günah'ın arkasında duramayan ve bir 'gemi sıçanı' gibi kamarasına saklanan bu 'omurgasız' ve korkak adamdan ne köy olur, ne de kasaba!.

Kadınından erkeğine, çoluğundan çocuğuna- Rus kızlarına direkt fahişe gözüyle bakan bir çevrede babasını arayan, hatta bulan, ama ona kendini inandıramayan bu genç kızın başının derde girmesi an meselesidir..



Gayet haklı olarak ve genel bir bakışla -kadını tarafını tutarak- erkek ile kadın ya da anne ile baba arasında bir karşılaştırma yapan film, 'Yunus'un oğlu Veli' bağlamında -pek az da olsa- böyle anlayışlı, vicdanlı erkekler de vardır, vurgusu yapıyor..
O değil de aşığın korkağı da pek fena oluyor yani; son tahlilde görülüyor ki, hem kendisine, hem 'masum' aşkına, hem de cümle çevresine sadece zararı dokunuyor..


Şu anda durum nedir bilemiyorum ama, bölgede epeydir yoğun hissedilmiş 'Nataşa' sorununa, yeri geldikçe eleştirisini yapan film, sanırım, öyküsünün gerçekliğinden kaynaklanan, bir 'etki' gücüne sahip..

'Yazın yediğin hurmalar kışın kıçını tırmalar' özlü sözündeki öze uygun bir süreci özenle izleyen film, bazı kurgu hataları ve kötü oyuncu yönetimiyle ve de hamasi tavırlı didaktik konuşmalar içeren 'yapay' diyaloglarıyla, ancak vasat bir görünüm arz ediyor..




  2.5 / 5



Yönetmen: Ahmet Sönmez
Senaryo: Nalan Merter Savaş
Tür: Dram
Oyuncular: Kadir İnanır, Anna Andrusenko, Caner Cindoruk
Yapım: Türkiye, 2012