17.1.13

Rise of The Guardians :: Efsane Beşli Kara Oğlana Karşı


Büyüklerde zaten zerre umut kalmadığından onları hemen es geçiyorum- biz çocukların masumiyetini, umutlarını ve hayallerini, dolayısıyla da dünyalarını koruyan Efsane Beşli, tekrar harekete geçmiştir..

Çünkü kendisine 'Kara' ya da 'Öcü' denilen bir şeytani güç, çocukların masumca sahiplendiği bu değerleri ortadan kaldırmaya ve -tabii ki- dünyaya hakim olmaya karar vermiştir..

Kötü mötü de olsa, bu mücadele için ilk önce ABD'den ve oranın çocuklarından işe başlamanın bir gelenek olduğunu gayet iyi bilen Kara oğlan, faaliyete geçmiştir bile..

Bunu gören Kuzey (Kıvanç Tatlıtuğ değil bir nevi Noel Baba), Diş Perisi, Uyku Perisi ve Paskalya Tavşanı, ölümsüz bekçiler olarak, güçlerini birleştirme kararı alırlar..
Yalnız, Efsane Beşli olabilmek için 'Buz gibi oğlan' Jack Frost'a ihtiyaç vardır..

Sonunda o da kadroya katılır ve hepsi de, çocukluğumuzun hamisi olan 'Ay Dede' tarafından seçilmiş kahramanlarımız, kötülükle olan savaşlarına başlarlar..




Kafayı çalıştırarak, klasik bir 'çocukluk hayali' olan, bir kısım sevilen 'hayali kahramanları' bir araya getiren yazar William Joyce'un çocuk kitapları serisinden uyarlanan bu animasyon, 'insanların yanında yer alarak, kötüyle savaşan iyi kahramanlar' konseptinin, daha ziyade çocuklara yönelik, güzel bir örneği..

Bu arada, çocukların, korkunun ve kötülüğün simgesi Kara'ya -ya da öcülere- inanmadıkları önkabulünün pek de gerçekçi olmadığını söylemek de boynumuzun borcu tabii..




'Macera ve aksiyon' allahın emri de, daha çok, Jack Frost'un -kendisinin dahi hatırlamadığı geçmişi de dahil- yaşam öyküsüne odaklanması, filmi daha cazip kılıyor..

Ancak, varlığına inanılan bir şeyin görülebileceği ya da herhangi bir şeyin, ancak göründüğünde var olabileceği felsefesini savunan yapım, ayrıca, kötüyü, kendi silahı olan kötülüğüyle yenmenin 'etik' güzelliğine de dikkat çekiyor..

Gayet ustaca ve çok sevimli bir biçimde tasarlanmış olan başrollerdeki bütün karakterler kadar, Noel Baba'nın yardımcıları 'Yetiler' ile dünyanın belki de en sempatik 'hayali' canlıları olan 'Cüceler' gibi yan karakterler de, filmi zenginleştiren diğer unsurlar..




Paskalya Tavşanı, Diş Perisi, Uyku Perisi..
Hadi Noel Baba neyse de- ne kadar kentli ne kadar modern olursak olalım bize ve çocuklarımıza oldukça yabancı bir kültürün bu 'hayal kahramanları'nı benimsememiz ve de onlardan etkilenmemiz pek de kolay olmuyor..

Sonuçta, doğdukları günden itibaren bu çok zengin, renkli ve ışıltılı masal dünyasına giren ve bir daha da çıkmayan o Hıristiyan Batılı'ları ve çocuklarını kıskanmamak elde değil..
Hele bir de bizim aynı konudaki, karşılaştırma dahi kabul etmez zavallılıktaki yoksulluğumuzu gözönüne alırsak..




Rise of the Guardians / Efsane Beşli

Yönetmen: Peter Ramsey
Senaryo: David Lindsay-Abaire, William Joyce (kitap)
Tür: Animasyon, macera, aile
Yapım: ABD, 2012, 97'

6   /10