12.1.13

Trespass :: Ya Elmasları Ya Canını Senin



Üç kişilik Miller ailesi, zenginliğin zirvesinde bir yaşantıyı şahane bir malikanede sürdüren bir mutlu azınlıktır..

İşi başından aşkın bir iş adamı olan Kyle Miller (Nicolas Cage), büyük paraların döndüğü mücevher sektörüyle iştigal etmektedir..

Haliyle gözünü para bürümüş bu adamın               -gördüğüm kadarıyla- ihmal ettiği güzel eşi Sarah (Nicole Kidman)'ın bugünlerde canını sıkan şey, ergen kızları Avery (Liana Liberato)'nin, yetişkin havalarında ortada dolaşmasıdır..

Hassas bir anne olarak, biricik kızının, 'kötü niyetli' arkadaşları tarafından baştan çıkartılıp da zarar görmesinden endişe duymaktadır..


Avery'nin, gitmek için annesinden izin alamadığı bir parti nedeniyle kaçtığı malikâneye, biraz sonra, kendilerini polis olarak tanıtan maskeli bir grup baskın yapar..



Evde bulunan ebeveyn kahramanlarımız, gafil avlanmışlardır..
Soyguncular Kyle'dan, içinde para ve elmasların olduğunu düşündükleri, duvara monte edilmiş kasayı açmasını isterler..
Kyle da, elmasların kayıtlı olduğunu ve işaretlendiğini, eğer alırlarsa asla satamayacaklarını falan söyleyerek, soyguncularla pazarlık yapma yolunu seçer..
Bu sırada partiden erken ayrılan Avery, eve dönmüştür..



Yıllardır çektiği -ancak yüzde onu aklımızda kalabilme özelliği bulunan- bir sürü filmiyle tanıdığımız yönetmen Joel Schumacher'den, yeni bir 'tırt' gerilim daha..
Onun gibi, aynı kötü ya da vasat yolların yolcusu unvanını -uzunca bir süredir- elinde tutan oyuncu Nicolas Cage'in filmografisi için de 'nadide' bir örnek..

Her şeye rağmen- kalburüstü seviyeye sahip oyuncularının çabalarıyla, zaman zaman bi heyecan yaratılıyor belki ama, genel olarak tek mekan kullanan yapım, en fazla, bir televizyon filmi estetiği sunabiliyor..

Bugüne kadar sayısız örneklerini izlediğimiz, 'Eve dalan gaspçı haydutlarla, ev sahibi arasında cereyan eden heyecanlı çekişme' konulu senaryolara pek bi katkı sunmayan film için -yine de- Schumacher ve Cage ikilisinin en kötü işidir diyemem..




  2.5 / 5


Trespass / Yakın Tehdit

Yönetmen: Joel Schumacher
Senaryo: Karl Gajdusek
Tür: Polisiye, dram, gerilim
Oyuncular: Nicolas Cage, Nicole Kidman, Cam Gigandet
Yapım: ABD, 2011, 91′