24.2.13

Pieta :: İnsanı Parayla / Acıyla Sınamak


Hayatta kimsesi olmayan, bu yalnız bırakılmışlığını bir zırh gibi üstüne giydiğinden, ne içinden dışarı, ne de dışardan içine en ufak bir sevgi ve şefkat duygusu ya da merhamet hissi geçirmeyen, belki de bu yüzden sadece rüyasında sevişip doyuma ulaşabilen bir genç adam..

Sanayi mahallesindeki köhne dükkanlarında, müşterisizlik yüzünden zor durumda kalmış tornacı türünden esnafı komple tefeye bağlamış bir tefecinin acımasız tahsilatçısı olan bu mendebur herif, uygulanan insafsız faizle büyüyen borcunu ödeyemeyen esnafın kolunu bacağını çeşitli yöntemlerle parçalayıp koparmakta, buradan gelecek sigorta parasıyla da hesabı kapatmaktadır..

Bir gün bunun karşısına -henüz bebekken kendisini terk eden- annesi olduğunu iddia eden bir kadın çıkar..


Bundan dolayı özür dileyen ve artık onun yanında olmak istediğini söyleyen kadın, bakalım bu acımasız oğlanı, annesi olduğuna inandırabilecek ve de karanlık dünyasında bir 'sevgi mumu' yakabilecek midir?.




Üretkenliğiyle dikkat çeken Güney Koreli usta yönetmen Kim Ki-Duk, Venedik’te Altın Aslan kazanan bu filmiyle, yine kendi tarzından ödün vermeyen, ama sertliği, çarpıcılığı aşırı dozda uygulayan bir üslupla karşımıza çıkıyor..

Her şeyin başı ve sonu olarak nitelendirdiği paranın yüzünden yaşanan 'tarifsiz' acıları, insanın para uğruna insanlıktan çıkıp rezilleşmesini, alabildiğine sert bir dille anlatan senarist-yönetmen, 'ahlakçı' tarafı baskın bir bakış açısıyla da -gayet belirgin bir biçimde- kapitalizm eleştirisine girişiyor..




Bizde de gündemde olan, 'Kentsel dönüşüm' adı verilmiş şu 'peşkeşçi yıkım' da bu eleştiriden bi güzel payını alıyor..

Film, sevgi ve merhametin barınamadığı bir yerdeki paranın varlığının ya da yokluğunun bencilliği, kıskançlığı, giderek de şiddeti, nefreti ve de sonuçta intikamı körüklediğinin altını çiziyor..
Ve hiç kuşkusuz ki ölümle sonuçlanacak bu ibretlik süreci -biraz 'aceleci' davransa da- etkileyici bir dil ve güzel bir kurguyla işleyen Kim Ki-Duk, 'Shi gan' sonrası filmleriyle düşürdüğü kalite çıtasını yeniden yükseltiyor..



3.5/5


Pieta / Acı

Yönetmen ve senarist: Ki-duk Kim
Tür: Dram
Oyuncular: Min-soo Jo, Eunjin Kang, Jae-rok Kim
Yapım: Kore, 2012, 104'