23.2.13

Wreck-it Ralph :: Kötü Adam da İyi Adamdır


Fix-It-Felix Jr. (Tamir Et Felix Jr.) adlı, 80’lerden kalma eski bir Atari oyununda, 'İyi adam' Felix'in tamir ettiği binayı durmadan yıkmakla ünlü 'Kötü adam' Ralph, onlarca yıldır aynı işi yapmaktan ve tek başına bir tuğla yığınında yaşamaktan sıkıldığı gibi, arkadaşlarıyla birlikte müreffeh bir hayat süren, oyunun asıl kahramanı Felix'in böylesine kayrılmasından da rahatsızdır..

Adamımız sırf bu yüzden, Pac-Man’in mekânında yapılan ve sektörün diğer kötü adamlarının da bulunduğu bir grup terapisine bile katılmak zorunda kalır..

Zavallı Ralph, oyunun otuzuncu yıl kutlamalarına dahi çağrılmayınca, sonunda kararını verir: Bu oyundan ayrılarak, başka oyunlarda 'iyi adam' olarak görev alacaktır..

Daha sonra da tıpkı Felix gibi o da madalya kazanmış bir kahraman olarak geri dönecek, bundan böyle o da saygı ve sevgi dolu bir ortamda yaşayacaktır..
Olağanüstü büyük ve şaşırtıcı Atari oyunları evreni onu beklemektedir..




Ralph, bu yolculuk sırasında, Hero’s Duty oyunundan güzel ama sert kadın asker Calhoun’la, Sugar Rush oyunundan da Vanellope ile tanışır..

Bu arada, Ralph olmayınca bozulan oyundan Felix de onun peşine düşmüştür..

Bu olağanüstü durum yüzünden işler iyice karışmış, oyun evreninin tamamını tehdit eden ölümcül bir tehlike gittikçe büyümektedir..
Haydi Ralph, kahraman olma sırası artık sende!.

Karikatürvari figürler olmasına karşın, 'insani' duygularını çok başarılı bi şekilde seyirciye yansıtan jest ve mimiklere sahip karakterler o kadar gerçekçi bir etki bırakıyor ki bir süre sonra onları sahici insanlar gibi görmeye başlıyorsunuz..




Bizim film dünyasının kötü adamlarının da ezelden beri yakındığı yanlış bir algılamayı da işaret eden film, kötü adamı canlandıranın, öyle sanıldığı gibi kötü bir adam olması gerekmediğini, onun da en az 'iyi adam' kadar iyi birisi olabileceğini hatırlatıyor..

Gayet sürükleyici bir ana öyküyü içeren senaryo, ilginç ve şaşırtıcı karakterlerin yan hikâyeleriyle giderek daha da boyut kazanarak, dolu dolu bir filmin oluşmasını sağlıyor..

Nostaljik etkisiyle ayrıca artan duygusal tarafı yoğun, çok sağlam mizahıyla da aşırı eğlenceli, büyük küçük herkese hitap edebilecek türden bu yapım -bencileyin- çocukluğunu seksenlerde yaşayanlar için keyif verici tarafı özellikle değerlenen, her anlamda mükemmel bir animasyon..





Wreck-It Ralph / Oyunbozan Ralph

Yönetmen: Rich Moore
Senaryo: Rich Moore, Phil Johnston, Jim Reardon, Jennifer Lee, Sam J. Levine, John C. Reilly, Jared Stern 
Tür: Animasyon, macera, komedi
Yapım: ABD, 2012, 108'

7   /10