9.3.13

Oz the Great and Powerful :: Oz the Uçkuruna Düşkün and Paragöz



Seyyar bir panayırdaki çadırında gösteriler yapan Kansaslı sihirbaz Oscar ya da nam-ı diğer Oz (James Franco), kendine Houdini ve Edison'u örnek alan, yaratıcı yeteneği olsa da, para ve de şöhret için her türlü ahlâksızlığı yapabilecek tıynette genç bir adamdır..

Hırsı kadar libidosu da coşmuş bu azgın herif, her gördüğü güzel kızı -önceden stokladığı- küçük müzik kutularını hediye ederek kandırmakta, istediğini aldıktan sonra da sıradaki hatuna yönelmektedir..

Günlerden bir gün, son yediği bir halt yüzünden peşine düşen devasa cüsseli bir adamın gazabından balonla kaçmaya çalışırken korkunç bir fırtınaya yakalanır..

Oluşan kocaman bir hortumun içine balonuyla birlikte çekilen Oz, ölümlerden zar zor kurtulduktan sonra, kendisini harikalar diyarı Oz Ülkesi'nde bulur..




Kahramanımızı burada, Büyücü Kral'ını arayan sahipsiz bir taht, müthiş zengin bir hazine ve Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) ve de Glinda (Michelle Williams) adlı birbirinden güzel, ama bir o kadar da tehlikeli olabilecek üç cadı beklemektedir..

Kendilerini 'iyi', diğerlerini 'kötü' olarak tanıtan bu kadınlardan hangisinin 'iyi cadı' olduğunu anlamak ve kötü cadıların ölümcül şerrinden hem kendisini, hem de Oz Ülkesi'ni korumak, Oz efendinin maharetine kalmıştır..




Yer altına değil de göğe yükselen kahramanıyla bir nevi -tersine- Alice in Wonderland macerası yaşatan, L. Frank Baum’un, The Wonderful Wizard of Oz adlı kitabından ilham alınarak oluşturulan filmi Sam Raimi yönetmiş..

Bu ilhama rağmen ünlü masaldan oldukça farklı karakterler ve olaylar içeren bir senaryoya sahip film, '1.33 : 1' oranlı ekran formatıyla özellikle dikkat çeken, 'siyah/beyaz' açılış sekansıyla epeyi bi umut vadediyor..
Ancak, Oz Ülkesi'nin -abartılı renkli- masalsı dünyasına girmesiyle birlikte -senaryo dahil- her açıdan bir değer kaybı yaşanıyor..




Son derece itici tiplemeler -James Franco hariç- kötü ve yapay oyunculuklar, komple klişelerden ibaret bir senaryo, aniden 'çocuk standartı'na düşerek basitleşen diyaloglar ve çocukları bile güldüremeyecek yavanlıkta espriler..

Finale doğru ortaya çıkan, projeksiyonun -dolayısıyla da sinemanın- büyüsüne vurgu yapan sahnelerle, filmin ibresi birazcık da olsa olumluya dönüyor belki ama, insan da sormadan edemiyor: Baştaki ve sondaki şuncacık sahneler için bunca şaşaa, bunca masraf ve emek israf değil de nedir..




Tamam, konumuz klâsik bir masal, ama bu, bu denli demode bir anlatıma bahane olamaz ki..
Pekala da eski bir masal, yeni bir biçimde anlatılabilir..

Bütün meselesi, özünde iyi biri olduğu zaten anlaşılan Oz'u, çevresini saran ve ondan yardım uman masum kitlelerin sesine kulak vermesiyle birlikte maddiyatçı hırsından sıyrılarak, tamamen iyi bir adama dönüştüğünü göstermek olan filmin aşırı uzunluğu, 3D'nin -göz yorucu- etkisiyle daha da belirginleşiyor..





Oz: The Great and Powerful / Muhteşem ve Kudretli Oz

Yönetmen: Sam Raimi
Senaryo: Mitchell Kapner, David Lindsay-Abaire, L. Frank Baum(kitap)
Tür: Aksiyon, macera, fantastik
Oyuncular: James Franco, Michelle Williams, Rachel Weisz
Yapım: ABD, 2013, 130′

  2.5 / 5