28.3.13

Seven Psychopaths :: Psikopatın Önde Gidenleri


Adı dışında henüz hiçbir şeyin kesin belli olmadığı Yedi Psikopat adlı senaryosu için çalışan genç yazarlarımızdan Marty (Colin Farrell ve 'incredible' kaşları), aslında aktörlük yaptığı rivayet edilen, ama şu sıralar köpek hırsızlığı yaparak geçimini sağladığını iyi bildiğimiz yakın arkadaşı Billy (Sam Rockwell)'nin faaliyetleri ve ilginç fikirleriyle birlikte, senaryosunda ilerleyecek gibi görünmektedir..

'Cins köpekleri, önce çalarak bir yere kapatmak, sonra da, köpeğini bulana ödül vadeden sahiplerine geri götürmek' Billy'nin mesleki yöntemidir ve bu konuda ona Hans (Christopher Walken) suç ortaklığı yapmaktadır..

Sevgili karısı kanser tedavisi gören, geçmişi karanlık olsa da şu an bir azizden farksız bir beyefendi imajı çizen Hans'ın bu olumlu özelliği, köpeğin sahibine iadesi aşamasında büyük bir avantaj sağlamaktadır..
Gelgelelim, çetenin son vukuatıyla işler sarpa saracaktır..


Yürüttükleri köpeğin sahibi Charlie (Woody Harrelson), deli gibi sevdiği bu köpeği için bir oda dolusu adamı, gözünü dahi kırpmadan öldürebilecek manyaklığı haiz, mafyöz bir psikopattır..




Böylelikle, hayatındaki ve hayalindeki psikopatların niceliği artan, nitelikleri belirginleşen Marty -bir bakıma mevcut filmin senaryosunu da oluşturan- yazısını yazmaya koyulur..
Şimdi en önemli mesele, köpeğini bulamadıkça daha da deliren Charlie'nin gazabından sıyrılmaktır..

In Bruges (2008)'in senaryosuyla bir Oscar adaylığı bulunan Martin McDonagh'ın yazıp yönettiği film, içinde 'normal' denebilecek bir adamı arayıp da bulamayacağınız acayiplikte, absürt bir suç komedisi..

Filmin konusunun temelini oluşturan Marty'nin senaryosunun yazım sürecinde gelişen her değişiklik ya da yön değiştirmeler, filmin 'gerçek' senaryosunu da -içerden müdahalelerle- doğrudan etkiliyor; ki bu durum, yapıma adeta 'deneysel' bir hava kazandırıyor..




Hâl böyleyken, sinemada 'akılcı' bir senaryoya dayanarak ilerleyen, 'klasik' bir biçimde akıp giden yapımlara alışık seyircileri zorlaması, bu yüzden de sert tepkilere maruz kalması kuvvetle muhtemel..

Aksiyon filmlerinin yapım sürecinden, çok ciddi toplumsal meselelere kadar, değindiği her şey hakkındaki fikirlerini, insanın kafasını anında ambale eden absürt mizahın gücüyle söyleyen Seven Psychopaths'ın, komik ötesi diyaloglarla süslü metni, türe hassas bünyelerde adeta göz kamaştırıcı flaşlar patlatıyor..

Sürekli ilginç bir şeylerin meydana gelmesiyle seyircisinin dikkatini hep ayakta tutan bu son derece eğlenceli film, başta Christopher Walken olmak üzere, Sam Rockwell, Woody Harrelson ve Tom Waits'in şahane oyunculuk gösterileriyle daha da tatlanarak, absürt mizahtan hoşlananlar için harika bir seçenek oluşturuyor..






3.5/5


Seven Psychopaths / Yedi Psikopat

Yönetmen ve senarist: Martin McDonagh
Tür: Komedi, polisiye
Oyuncular: Colin Farrell, Woody Harrelson, Sam Rockwell
Yapım: İngiltere, 2012, 110'