30.3.13

The Imposter :: Yitik Çocuklar Sahte Hayatlar


On üç yaşında Teksaslı bir oğlan çocuğu olan Nicholas Barclay, 1994'te ortadan kaybolmuş ve bir daha da kendisinden haber alınamamıştır..

Polisin yıllarca araştırdığı ve hiçbir sonuç elde edemediği, hatta 'acılı' ailenin de alışmaya başladığı bu kayıp olayı, 1997 yılında ta İspanya'dan gelen bir telefonla, yeniden alevlenecektir..

Ülkesinden kaçırılan Nicholas, İspanya'da ortaya çıkmıştır çıkmasına ama, psikolojik olduğu kadar, bariz fizyolojik değişimlere de uğramış olarak..

Kaçırılmış ve üç yıl boyunca bir sürü kötü olay yaşamış bir çocuğun ruhsal sorunlar yaşaması gayet doğal olsa da, sapsarı saçlarının siyaha, mavi gözlerinin de kahverengiye dönüşmesi nasıl açıklanabilir ki?.

Aslında bu durum -filmi izlemeye başlayanlar için de olduğu gibi- hiç de sır falan değildir..
Yirmili yaşlardaki koca bir adam, yüzünü fazla göstermeyen ve kendine çocuk süsü veren kıyafetlere bürünerek, kendi kendini -kayıp bir çocuk olarak- İspanyol polisine ihbar etmiştir..




Daha sonra, bu sahtekârlığı daha da ilerleten Fransız-Arap melezi bu genç, elçilik görevlilerinden, federal polise ve müstakbel ailesine kadar herkese, kendisinin, ABD'li kayıp çocuk Nicholas Barclay olduğuna ikna eder..
Ve 'sevgili ablası' tarafından teslim alınarak, İspanya'dan ABD'ye, yeni bir aileye, yeni bir hayata kavuşmak üzre yola çıkar..

Tv belgeselleriyle tanınan Bart Layton'ın yönettiği filmi izlerken -benzer bir konuyu işleyen- Clint Eastwood'un Changeling (2008)'i akla geliyor..

'İflah olmaz bir suçlunun biyografisi' özellikli bu belgesel, çok başarılı canlandırmalarla birlikte, adeta, gerilimi ve gizemi yoğun bir polisiye filme dönüşüyor..




İlginç sahne geçişleri ve dinamik kurgusuyla akıcılığını asla yitirmeyen filmin tek kafa karıştıran ve de belgesel gerçekliğinden şüpheye düşüren şey, anca birbiri ardına gelen tesadüflerle ilerleyebilecek -mantık sınırlarını da zorlayan- olayların, süreci pek de kesintiye uğratmaması oldu..
Yani, anlatılan sahtekârlığın daha önce ortaya çıkarılmamasını ancak bir dizi ihmalkarlıkla açıklayabilmek mümkün oluyor ki bu da biraz rahatsız edici..

'Şu hayatta neler oluyor yahu!' dedirten hikâyesinin ana sürprizi denebilecek sırrın, en baştan itibaren açıkça ortaya konulması, filmden alınacak zevki azaltmadığı gibi, gizemi daha da yaygınlaştırarak heyecanı daha da arttırıyor ve üstelik, ilerleyen süreçte göz kırpmaya başlayan başka sırlara da kapılar açılıyor..




The Imposter / Hayat Avcısı

Yönetmen: Bart Layton
Tür: Belgesel, biyografi
Oyuncular: Adam O’Brian, Anna Ruben, Cathy Dresbach
Yapım: İngiltere, 2012, 99'

8   /10