24.3.13

The Loneliest Planet :: Gezegen Ben Yörüngem Sen


Birbirlerine sırılsıklam aşık oldukları her hâllerinden belli olan Amerikalı nişanlılar, Alex (Gael García Bernal) ile Nica (Hani Furstenberg), ortak hobileri olduğunu sandığım 'kamp-trekking' olayını, bir Kafkas ülkesi olan Gürcistan'da da yaşamak üzre, harekete geçerler..

Bölgeyi iyi bilen Dato (Bidzina Gujabidze)’nun rehberliğinde yola çıkan ikilinin, ilk başlardaki huzur ve mutluluk dolu hâlleri, yolda karşılaştıkları kızgın bir adamın -hiç bir neden yokken- kafalarına tüfek dayamasıyla kaybolacak; gerilim ve huzursuzluğa eşlik eden bir güvensizlik, ortama hakim olmaya başlayacaktır..

Rus asıllı Amerikalı yönetmen Julia Loktev'in filminden, -mesela, nişanlı çiftin sevgi dolu oynaşmaları gibi- bazı sahneler dışında, değişik açılarla ayrıntılı görüntülerin elde edildiği, doğa manzaralarıyla oluşmuş bir National Geographic belgeseli tadı almak mümkün..

Aslında o sahnelerde bile, çok doğal oyunculuklar sebebiyle bu belgesel hissinin devam ettiği söylenebilir..




Bu arada sürekli tekrarlanan ama -maalesef- hiçbir anlam ifade etmeyen, 'doğada yürüyüş' nitelikli uzak ve uzun planların, seyirciyi -her defasında- olayın dışına itmekten başka bir faydası olamıyor..

Bir de kadroda, Gael García Bernal olmasaymış..
Böylesine doğal ve minimal bir filmin kadrosuna, böylesine ünlü bir starı katmanın tek anlamı var; o da yapımın ticari şansını arttırmak..
Tabii ki rolünün gerektirdiği şartlara bakarak- oyunculuğuyla filme fazladan bir katkı sağlamayan Bernal yerine tanınmamış bir yeteneğin çok daha yakışacağı kesin..
Hem, değil Bernal, Brad Pitt oynasa para getirmeyecek böyle bir 'sanatsal' filmin yapısını zorlayan bu durum, ciddi bir hata..




Etkileme gücünü az konuşup, az anlatmasından, 'asla' açıklama yapmamasından ve 'abartısız' duygu aktarımından sağlayan filmin, teorideki 'olası' sanatsal hesaplarını, pratikte tam anlamıyla yakaladığı pek söylenemez..

Filmin, kadın-erkek ilişkisinde, her şey normal rayında giderken meydana gelen bir dış etkenle, sağlam sanılan yapının aniden ve temelden nasıl sarsılacağını göstermesi önemli..
Ancak, tarafların olaya bakışlarındaki, kadına özgü, romantizmi umursamayan, ultra gerçekçi/çıkarcı bir yaklaşımla da billurlaşan dramatik farkı ortaya koyması, elbette daha da önemli..




İzleyiciden epeyi bi sabır isteyen, monoton akışlı bu filmi izlerken, bakışlarımızı, güzel doğa manzaralarından -olaylara hassas- insan doğasının değişkenliğine yöneltebildiğimiz an, Julia Loktev'in de bize gerçekten ne anlatmak istediğini -sanırım- işte o zaman anlayabiliriz..


The Loneliest Planet / Yalnız Gezegen

Yönetmen: Julia Loktev
Senaryo: Tom Bissell, Julia Loktev
Tür: Gerilim
Oyuncular: Gael Garcia Bernal, Hani Furstenberg, Bidzina Gujabidze
Yapım: ABD-Almanya, 2011, 113'

  / 5