8.4.13

G. I. Joe: Retaliation :: Amerikan Askerleri Aslan Ciayco


G.I. Joe'ları tanıyoruz di mi gençler?.
Hani kendilerine bir nevi, 'Amerikan Mehmetçiği' diyebileceğimiz, ama bizimkilerden farklı olarak, kafalarına göre operasyon yapıp, sık sık dünyayı kurtaran bir özel askeri birimin, birbirinden mahir, birbirinden güzide elemanlarından bahsediyorum..

İşte bu arkadaşlar bu sefer çok zor durumda kalacaklar, haberiniz olsun..

Joe'ların ezeli düşmanı olan Cobra 'terör örgütü'nün tuzağına düşerek gafil avlanan birlik, başta komutanları Duke (Channing Tatum) olmak üzere büyük kayıplar verir..

Geride kalan birkaç G.I. Joe, yeni komutanları Roadblock (Dwayne Johnson) liderliğinde, hem intikamlarını almak, hem de -bir kez daha- dünyayı kurtarmak için harekete geçerler..

Bizimkiler gibi Silivri Cezaevi'nde değil de 'Boğaz manzaralı' rezidansında viskisini yudumlayarak emekliliğinin tadını çıkaran Em. General Joe Colton (Bruce Willis)'ın, 'yiğit' G.I. Joe'lara yardımı, gerçekten büyük olacaktır..




Bu arada, Nanoteknoloji'nin nimetlerinden yararlanarak kendisini ABD başkanına benzeten 'kötü adam' Zartan, gerçek Başkan'ın yerine geçerek ülkeye hükmetmektedir..

Sahte Başkan, mensup olduğu örgütün nihai hedefi olan dünyayı tamamen ele geçirme projesini hayata geçirmek üzre, atom bombasına sahip diğer ülkelerin başkanlarını bir araya getiren bir toplantı düzenler..




Ünlü oyun ve oyuncak üreticisi Hasbro'nun ürünlerinden olan G.I. Joe -bir zamanlar- oyuncaklar, çizgi roman ve animasyonlarla, çocuklara/ gençlere yönelik sürdürdüğü ABD 'askeri propaganda'sına, bir süredir de sinema filmleriyle devam ediyor..

Başlangıç filmi olan G.I. Joe: The Rise Of Cobra (2009)'nın bende berbat bir izlenim bıraktığını hatırlıyorum..

Yönetmenliğini Jon M. Chu’nun yaptığı bu ikinci film, tüm aksiyon klişelerine kucak açan içerik ve üslubunu yinelemesine rağmen, özellikle daha kaliteli ve de gülünebilir espriler gibi  bazı olumlu dokunuşlarla 'izlenebilir' düzeye çıkıyor..




Varlığının asıl sebebi olan aksiyonun daha görkemli icra edilebilmesi için aranıp bulunmuş ilginç mekanlarda taş üstünde taş bırakmayan müthiş patlamalarla, omuz üstünde baş bırakmayan binbir çeşit silahlarla görevini layıkıyla yapan film, 'Dünyayı bizim kahraman Joe'lar kurtarmayacak da kim kurtaracaktı ki' ve 'Dünyayı -eninde sonunda- yine bizimkiler yönetmicek de kim sömürecekmiş allasen!.' der gibidir..

Karlı yalçın dağlar ve sert yamaçlarda ordan oraya zıplayan, bu arada Ninjato sallayan ve Şuriken fırlatan ninjalar arasında geçen aksiyon sahnelerinin beni özellikle tavladığını söylemeliyim..





G. I. Joe: Retaliation / G. I. Joe: Misilleme

Yönetmen: Jon M. Chu
Senaryo: Rhett Reese, Paul Wernick
Tür: Aksiyon, macera, bilimkurgu
Oyuncular: Dwayne Johnson, D.J. Cotrona, Channing Tatum
Yapım: ABD, 2013, 110'

  2.5 / 5