10.4.13

32. İstanbul Film Festivali'nde Yarışmalar Başladı!.


İKSV tarafından düzenlenen ve Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali’nin yarışmaları başladı.
Festivalin, Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları kapsamında bu yıl da Türkiye ve dünya sinemasından özgün yapımlar Altın Lale Ödülü için yarışıyor.
Festivalin ikinci haftasında jüri ve izleyici karşısına çıkan filmlere ödülleri, 14 Nisan Pazar akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek kapanış töreninde takdim edilecek.

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü takdim edecek. Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla 7 yıl önce, yalnızca İstanbul Film Festivali kapsamında verilmeye başlayan Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE (Film Award of the Council of Europe) bu yıl da, “Sinemada İnsan Hakları” bölümündeki bir filme gidecek.

Festivalde bu yıldan itibaren, genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü verilecek. İKSV’nin medya sponsorlarından Radikal Gazetesi, festivalde her yıl olduğu gibi Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme Radikal Halk Ödülü verecek.

Ayrıca Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Üyesi, sinema eleştirmeni Ceyda Aşar’ın, yarışma filmlerinin yönetmenleriyle yaptığı röportajlar, festival boyunca film.iksv.org adresinden takip edilebilir.


Altın Lale Uluslararası Yarışma


32. İstanbul Film Festivali’nin “Uluslararası Yarışma” bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 13 film yarışıyor. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25.000 avroluk para ödülüyle desteklenecek. Bu ödülün 10.000 avrosu Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10.000 avrosu filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filme verilecek.


32. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nin başkanlığını Peter Weir üstleniyor. Weir’ın yanı sıra jüride Berlin Film Festivali’nde Teddy Ödülü’nü kazanan, festivalin “Dünya Festivallerinden” bölümünde gösterilecek In The Name Of / …Adına filminin yönetmeni Malgoska Szumowska, yönetmen Sebastian Lelio, İranlı oyuncu Simin Fatemeh Motamed Arya ve Screen International dergisi sinema yazarlarından Mark Adams yer alıyor.


Altın Lale Uluslararası Yarışma’da ödül için bu yıl jüri karşısına çıkan 13 film şöyle:


The Butterfly’s Dream / Kelebeğin Rüyası / Yılmaz Erdoğan
Lifelong / Hayatboyu / Aslı Özge
Camille Claudel 1915 / Bruno Dumon
A Late Quartet / Son Konser / Yaron Zilberman
Foxfire / Can Ateşi / Laurent Cantet
What Richard Did / Ne Yaptın Richard? / Lenny Abrahamson
Nairobi Half Life / Yarım Kalan Hayat / David Tosh Gitonga
It’s All So Quiet / Her Şey O Kadar Sessiz Ki / Nanouk Leopold
Closed Curtain / Perde / Cafer Panahi ve Kamboziya Partovi
The Attack / Saldırı / Ziad Doueiri
Dead Europe / Ölü Avrupa / Tony Krawitz
House With A Turret / Kuleli Ev / Eva Neymann
Student / Öğrenci / Darezhan Omirbayev


Altın Lale Ulusal Yarışma


İstanbul Film Festivali’nde “Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması” sponsorluğunu, festivale 26 yıldır destek veren Efes üstleniyor. Festivalde Türkiye’den, yapımı 2012–2013 sezonunda tamamlanmış filmlerin bir araya geldiği “Türkiye Sineması” bölümünde “Ulusal Yarışma”nın yanı sıra “Yarışma Dışı”, “Belgeseller” ve “Yeni Türkiye Sineması” başlıkları altında 31 film gösteriliyor.

Altın Lale Ulusal Yarışma’da ödül için bu yıl 10 film jüri karşısına çıkıyor. Yarışmadaki 6 film dünya,
2 film ise Türkiye prömiyeri yapıyor.

“Ulusal Yarışma” jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Tayfun Pirselimoğlu üstleniyor. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ressam Komet, oyuncu Nihal Yalçın, Montpellier Uluslararası Akdeniz Filmleri Festivali Direktörü Jean-François Bourgeot ve Cine+Club, Classic&Star ve Famiz kanallarının direktörü Bruno Deloye. Jüri festivalde, En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere, toplam 9 dalda ödül verecek.

“Ulusal Yarışma” kategorisinde yer alacak filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL,
En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL ödül verilecek. Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yapımcısına ise Efes tarafından 30.000 Amerikan doları takdim edilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000’er TL alacak. 32. İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışma’da jüri ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödüller verecek.


“Ulusal Yarışma” bölümünün filmleri şöyle:


Özür Dilerim / Cemil Ağacıkoğlu (Dünya prömiyeri)
Yozgat Blues / Mahmut Fazıl Coşkun (Dünya prömiyeri)
Saroyan Ülkesi / Lusin Dink (Dünya prömiyeri)
Kelebeğin Rüyası / Yılmaz Erdoğan
Köksüz / Deniz Akçay Katıksız (Dünya prömiyeri)
Karnaval / Can Kılcıoğlu (Dünya prömiyeri)
Hayatboyu / Aslı Özge (Türkiye prömiyeri)
Sen Aydınlatırsın Geceyi / Onur Ünlü (Dünya prömiyeri)
Soğuk / Uğur Yücel (Türkiye prömiyeri)
Devir / Derviş Zaim


FIPRESCI Ödülü


Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü’nü takdim ediyor. Başkanlığını Hollanda’dan Dana Linssen’in yapacağı FIPRESCI Jürisi’nde Avustralya’dan Lesley Chow, İsveç’ten Jon Asp, Kanada’dan Guilhem Caillard ve Türkiye’den Berke Göl ile Burcu Aykar yer alıyor.


Radikal Gazetesi Halk Ödülü


İKSV’nin medya sponsorlarından Radikal Gazetesi, İstanbul Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme Radikal Halk Ödülü verecek. Radikal Halk Ödülü’nü alacak iki filmi, festival izleyicileri, festival sinemalarında yer alan Radikal kutularına oy atarak belirleyecekler. Oy kullananlar arasında çekilecek kura sonucunda çeşitli ödüller sahiplerinin olacak. Büyük ödülü kazanacak şanslı izleyici, Radikal Gazetesi’nin davetlisi olarak Berlin Film Festivali’ni izlemek üzere yurtdışına gidecek.


Sinemada İnsan Hakları: Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE


Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla 7 yıl önce, yalnızca İstanbul Film Festivali kapsamında verilmeye başlayan Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE (Film Award of the Council of Europe) bu yıl da “Sinemada İnsan Hakları” bölümündeki bir filme verilecek. İnsan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç yaratan, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan 10 filmin gösterileceği “Sinemada İnsan Hakları Bölümü”nden seçilecek filmin yönetmenine kapanış ve ödül töreninde Avrupa Konseyi’nden bir yetkili tarafından 10.000 avroluk para ödülü takdim edilecek. FACE Ödülü’ne Avrupa Konseyi’nin Avrupa sinema yapıtlarını destekleyen Eurimages Fonu da ortak.

FACE Jürisi’nin başkanlığını, geçen yıl Crulic–The Path Beyond / Crulic–Öteki Tarafa Yolculuk adlı filmi ile İnsan Hakları Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü alan Anca Damian üstleniyor. Jüride ayrıca, State 194 / 194. Devlet filmi festival programında yer alan yönetmen Dan Setton, Eurimages Genel Sekreteri Roberto Olla ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukuki İşler Yönetmenliği Direktörü Philippe Boillat yer alıyor.


“Sinemada İnsan Hakları: Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE” bölümünün filmleri;


F Type Film / F Tipi Film / Ezel Akay, Barış Pirhasan, S. Süreyya Önder, Aydın Bulut, Hüseyin Karabey, Reis Çelik, İnan Altın, Vedat Özdemir ve M. İlker Altınay
Mold / Küf / Ali Aydın
Inch’allah / İnşallah / Anaïs Barbeau-Lavalette
A World Not Ours / Dünya Bizim Değil / Mahdi Fleifel
The Patience Stone / Sabır Taşı / Atiq Rahimi
One Night / Bir Gece / Lucy Mulloy
Circles / Kesişen Hayatlar / Srdan Golubovic
The Rocket / Roket / Kim Mordaunt
An Episode in the Life of an Iron Picker / Bir Hurdacının Hayatı / Danis Tanovic
Jiseul / Muel O


Seyfi Teoman Anısına: Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü


İstanbul Film Festivali’nde bu yıldan itibaren, genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı
Seyfi Teoman anısına da bir ödül veriliyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’ne, festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları’nın yanı sıra, “Türkiye Sineması” bölümünde yer alan “Yarışma Dışı” ve “Yeni Türkiye Sineması” kuşakları ile “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm ilk filmler aday olabiliyor.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine Cem Yılmaz, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL takdim edecek. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nün ilk jürisinde yönetmen Emin Alper, oyuncu Saadet Aksoy ve Almanya’dan, sinema eleştirmeni Rudiger Suchsland yer alıyor.


Ayrıntılı bilgi için:
film.iksv.org