27.4.13

Alper Maral : Dubuffet’nin Müziği



“Fantastik Makineler: Renault Sanat Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisi kapsamında Müzikolog Alper Maral “Dubuffet’nin Müziği” başlıklı bir sunum - performans yapıyor.

Konuşma ve dinletinin yanı sıra canlı müzik performansını da içeren bu etkinlik, sergide yapıtları yer alan Fransız ressam ve heykeltıraş Jean Dubuffet’nin ünlü besteci ve yazar İlhan Mimaroğlu ile ortak çalışmalarını merkez alıyor.

Alper Maral, bu süreci şöyle tarif ediyor: “Pierre Schaeffer ‘ses nesnesi’ kavramını vaftiz edeli çok olmamış, sanatların en soyutu kabul edilen müziğin ‘somut sesler’le, neredeyse plastik olarak kurgulanması yeni ana akım olarak yaygınlaşmamışken, Dubuffet de seslerin dünyasıyla yeni yeni tanışıyordu.

‘Art Brut’ kavramının kurucusu için bu bağlam—sesleri ham haliyle kullanmak, enerjilerini açığa çıkarmak; kovadan boşalırcasına, taşarcasına sesleri savurmak—kadim tutkusu müziğe, duysal tasarım alanına girmesi için en cazip yol olarak belirmişti.
En güçlü motivasyonu ise, elektronik müziğin en cesur öncülerinden, İlhan Mimaroğlu’ndan gelmiş; başyapıtı Coucou Bazar’daki ortak çalışmalarının çok ötelerine giden bir fikir, irade ve eylem birliğinin temelleri atılmıştı.
Hummalı bir çalışma ve adanmışlıkla kısa sürede inanılmaz ve benzersiz bir eser toplamının oluşması gecikmedi.”


3 Mayıs Cuma, 18.30
İstanbul Modern Sinema

Etkinlik ücretsizdir.