3.4.13

İstanbul Modern Sinema : Güç Belgeselde!.


İstanbul Modern Sinema, Prix Pictet: Güç fotoğraf sergisine paralel olarak, Documentarist işbirliğiyle 10 filmlik bir belgesel programı hazırladı.
Bu belgesel seçkisi, serginin içeriği gibi, insan ve doğa arasındaki hayatta kalma mücadelesi, toplumsal güç çatışmaları, işgal ve isyanlarla bugün içinde bulunduğumuz dünyadaki iktidarın ikilemlerini ortaya koyuyor.
Kamboçya’da Kızıl Kmerler’in filmlere, sinemacılara yaptığı kıyımdan, Berlusconi iktidarının medyadaki hakimiyetine ve GDO'ya karşı mücadele eden bir grup çevrecinin hikayesine uzanan bu belgeseller günümüzün güç odaklı gerçeklerine bakıyor.

Işığa Özlem (Nostalgie de la Lumière ), 2010

Fransa, Şili, DVD, Renkli, 90’

Yönetmen: Patricio Guzman

Dil: İspanyolca, İngilizce

Gösterim: 12 Nisan Cuma 13.00, 14 Nisan Pazar 13.00

Ünlü belgesel yönetmeni Patricio Guzman kamerasını diktanın zorbalıklarının izlerini bulduğu gökyüzüne çeviriyor. Şili’de üç bin metre yükseklikte, saydam bir gökyüzü altındaki Atacama Çölü’nde dünyanın dört bir yanından gelmiş astronomlar uzayda hayat belirtisi bulma beklentisiyle galaksileri incelerken, kadınlar toprağı kazarak Pinochet rejimi sırasında kaybolmuş yakınlarının ölülerini aramaktadır.



Beyaz Paralı Bir Askerim (Man Yek Mozdore Sfid Hastam), 2011

Irak, İran, DVD, Renkli, 64’

Yönetmen: Taha Karimi

Dil: Kürtçe

Gösterim: 11 Nisan Perşembe 13.00

Zamanında Irak Baas Partisi paralı ordusunun başında olan Said Jaf şimdi yeni Irak mahkemesinde Kürtlere karşı yürütülen Enfal soykırımına müdahil olmaktan dolayı yargılanmaktadır. Soykırım süresince 1000’den fazla insanı kurtardığına inanan Jaf, film boyunca köylerde dolanıp durarak Baasçılardan kurtardığı tanıklar bulup onlara gerçek hikayelerini kamera önünde anlattırma derdindedir. Jaf tarihte karşılaştırılabileceği tek adamın II. Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi’nin hayatını kurtarmış olan Oscar Schindler olduğunu düşünür.



Yangtze Nehri (Up the Yangtze) , 2007

Kanada, DVD, Renkli, 93’

Yönetmen: Yung Chang

Dil: Çince, İngilizce

Gösterim: 4 Nisan Perşembe 13.00, 14 Nisan Pazar 17.00

Lüks bir yolcu gemisi, Çin’de kısaca “Nehir” olarak bilinen efsanevi Yangtze Nehri üzerinde seyretmektedir. Yangtze üzerinde tarihin en büyük hidroelektrik barajlarından biri kurulmaktadır. Günümüzün Çin toplumunun içinden geçtiği değişimi anlatan bu uzun metraj belgeselin epik zeminini Çin ekonomik mucizesinin tartışmalı sembolü Üç Boğaz Barajı oluşturuyor. Ön planda ise, bu sarmalın içinde salınıp duran bireylerin hikayeleri yer alıyor.



Altın Uyku (Le Sommeil d’Or ), 2011

Fransa, DVD, Renkli, 96’

Yönetmen: Davy Chou

Dil: Kmerce

Gösterim: 4 Nisan Perşembe, 19.00, 13 Nisan Cumartesi 17.00

1960 ve 1975 arasında Kamboçya film endüstrisi 400 film üreterek inanılmaz bir büyüme gösterdi. Fakat Kmer Hükümeti sırasında film endüstrisi geride hiç bir iz bırakmaksızın yok edildi. Sinema yapımcıları, yönetmenler ülkeden sürüldü, bazıları yaşamını yitirdi, çekilmiş olan filmler de yakıldı. Altın Uyku bu büyüleyici Kamboçya film tarihini izleyiciyle buluşturuyor.



Burma VJ: Kapalı Bir Ülkeden Haberler (Burma VJ: Reporter i et Lukket Land),2008

Danimarka, DVD, Renkli, 85’

Yönetmen: Anders Østergaard

Dil: Danca

Gösterim: 7 Nisan Pazar 17.00, 12 Nisan Cuma 15.00

Uluslararası festivallerde bugüne kadar 25'e yakın ödül toplayan bu olağanüstü belgesel, 2007 yazında Burma'da yalınayak sokakları arşınlayan binlerce Budist rahibin önderliğinde başlayıp rejim tarafından kanlı biçimde bastırılan protesto dalgasının kameralarla kayda geçirilme hikayesini anlatılıyor. "Burma VJ" tanklı tüfekli resmi otoriteler karşısında kameranın etkili bir silah olmasına dair çarpıcı bir belgesel.



Videokrasi (Videocracy), 2009

İsveç, Danimarka, İngiltere, Finlandiya, DVD, Renkli, 80’

Yönetmen:Erik Gandini

Dil: İtalyanca,İngilizce

Gösterim: 7 Nisan Pazar 13.00, 12 Nisan Cuma 17.00

Berlusconi'nin İtalya'daki medya iktidarı üzerine bir film. İtalya'da 30 yıldan fazla zamandır görüntü tek bir kişi tarafından kontrol edilmekte. TV patronu ve Başbakan Silvio Berlusconi ticari televizyonun içeriğini İtalya'da daha önceden hiç olmadığı kadar etkiledi. Film, en etkili medya kuruluşlarına girerek, olağanüstü bir hikayeyle "İtalya TV Cumhuriyeti"nin korkunç gerçeğini gözler önüne seriyor.



Unutulan Alan (The Forgotten Space), 2010

Hollanda, Avusturya, DVD, Renkli, 112’

Yönetmen: Allan Sekula & Noel Burch

Dil: Hollandaca, Korece, İspanyolca, İngilizce

Gösterim: 4 Nisan Perşembe 17.00, 7 Nisan Pazar 15.00

Denize hükmetmek, dünyayı mahvetmektir.Belki de açık denizlerin başındaki en büyük felaket, küresel tedarik zinciridir. Bu durum dünya ekonomisini, sonu görünmeyen biçimde etkiler. Bu belgesel, yük gemilerinin arkasındaki konteynırları, trenleri ve kamyonları izleyerek işçileri, mühendisleri, planlamacıları, politikacıları ve küresel taşıma sisteminin marjinalleştirdiklerini dinliyor. Hollanda ve Belçika’da topraklarını terk etmek zorunda kalmış çiftçilerle, Los Angeles’ta düşük ücretlere çalışan kamyoncular, Asya ve Avrupa arasında mekik dokuyan dev gemilerde çalışan denizciler ve düşük ücretleri ile tüm bu bilmecenin kırılgan anahtarı olan Çinli işçilerle konuşuyor.



Öldürme Eylemi (The Act of Killing), 2012

Danimarka, Norveç, İngiltere, DVD, Renkli, 158’

Yönetmenler: Joshua Oppenheimer, Christine Cynn, Anonim

Dil: Endonezce, İngilizce

Gösterim: 11 Nisan Perşembe 14.00, 13 Nisan Cumartesi 14.00

Öldürme Eylemi, karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının ufak sinema çetesinin, daha sonra milyonlarca kişinin öldürülmesinden sorumlu paramiliter, aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini anlatıyor. Film boyunca, Anwar ve arkadaşları yaptıkları katliamları bütün sıradanlığıyla anlatırken, diğer yandan da bu anları tüm tuhaflıklarıyla, çok sevdikleri eski Amerikan filmlerinden sahnelermiş gibi canlandırıyorlar. Öldürme Eylemi, insanlık suçlulularının, katillerin ve faillerin akıllarının işleyişine tanık olduğumuz, tedirgin edici bir sinema deneyimi ve aynı zamanda kötülüğün bize tüm sıradanlığı ve yalınlığıyla göründüğü bir karabasan.



Sessiz Tarih: Hasankeyf, 2012

Türkiye, DVD, Renkli, 22’
Yönetmen: Berkay Kuyzu, Elodie Eda Moreau
Dil: Türkçe
Gösterim: 4 Nisan Perşembe 15.00, 14 Nisan Pazar 15.00
Dicle Nehri üzerine kurulması planlanan Ilısu barajıyla Hasankeyf mirası sular altında bırakılmak üzeredir. Güney Doğu Projesi’nin (GAP) son adımı olarak, Dicle Nehri’nin ana kolu üzerinde yapılması planlanan ilk baraj projesi olan Ilısu, Hasankeyf ve çevresinde barınan on binlerce insan içinse bir zorunlu göç sarmalını ortaya çıkartır. Hasankeyf’in sessiz tarihini, geçmişle bağlantılarını, bölge halkının bugünkü hissiyatlarını ve yarınla ilgili düşüncelerini, endişelerini dile getiren bir belgesel.



Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar, 2012

Türkiye, Çek Cumhuriyeti, DVD, Renkli, 30’

Yönetmen: Akile Nazlı Kaya

Dil: Türkçe

Gösterim: 4 Nisan Perşembe 15.00, 14 Nisan Pazar 15.00

Türkiye’deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesini konu alan bu filmin kahramanları ile “Dünyayı Kurtaran Adam”ın Cüneyt Arkın’ı arasında ortak bir nokta var: İkisi de çıplak elleriyle devasa bir güce karşı mücadele veriyor. 9’uncu Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülü kazanan film, animasyon tekniğini kullanarak belgesel dilinde de yeni bir kapı açıyor.



Gerçekleri Yazdım – Lice Defteri (Min Rasti Nivisand – Deftere Liceye), 2012

Türkiye, 42’

Yönetmen: Ersin Çelik

Dil: Türkçe, Kürtçe

Gösterim: 4 Nisan Perşembe 15.00, 14 Nisan Pazar 15.00

“Gerçekleri Yazdım – Lice Defteri” belgeseli Diyarbakırlı 83 yaşındaki Ahmet Tektaş’ın 1945 yılından bu yana tuttuğu günlüğe ve onun öyküsüne odaklanıyor. Çevresinde meydana gelen yüzlerce ilginç olayla birlikte, dört köylünün öldürülmesi, 1975’de Lice’yi yerle bir eden deprem, köylerinin yakılması ve boşaltılması, 1993 yılında ilçe merkezinin yakılması gibi önemli olayları da kaydetmesiyle Tektaş’ın günlüğü bir tarih defterine dönüşmüştür.