25.4.13

Side Effects / Acı Reçete



“Acı Reçete”, Emily’nin (Rooney Mara) psikiyatristinin (Jude Law) kendisine tedavisi için verdiği yeni bir ilacın hayatını nasıl değiştirdiğini ve eşi ile hayatını ne yönde etkilediğini gerilim türünde anlatan bir filmdir.

Emily (Rooney Mara) ve Martin (Channing Tatum) New York’ta başarılı ve yüksek standartlarda yaşayan bir çifttir.

Bir gün borsa yolsuzluğu yüzünden Martin hapse girer. Tabi bu arada yaşam standartları da haliyle düşer ve Emily Manhattan’da ufak bir apartman dairesine taşınır. Dört yıl boyunca kocasının hapisten çıkmasını bekler. Bu sırada ağır depresyona girer.

Emily’nin intihar girişiminden sonra yanına danışman olarak psikiyatrist Jonathan Banks (Jude Law) getirilir. Emily terapi görmeyi ve anti depresan ilaçlar almayı kabul eder.

Emily verdiği bu karar ile hem kendi hayatını hem de çevresindeki tüm insanların hayatını etkileyebileceğinden haberi bile yoktur.

PRODUKSİYON HAKKINDA

Senarist Scott Z. Burns, on yıl önce New York’ta bulunan Bellevue Hastanesi’nin psikiyatri bölümünde kısa bir süre geçirmiştir. Sonra da medikal dram televizyon dizisi olan “Wonderland” için yazmıştır. Bunun da kendisi için
inanılmaz bir deneyim olduğunu itiraf eden Burns, görmüş oldukları ve yaşadığı deneyimler doğrultusunda gerilim türü bir film yazmak istediğini düşünmüş ve zamanla “Acı Reçete” doğmuş. “Acı Reçete” için Dr. Sasha Bardey ile
işbirliği yapan Burns, doktorun kendisine ve filme katkısının çok büyük olduğunu itiraf ediyor. Scott Z. Burns senaryosunun bitimine yakın kafasında yönetmen ve yapımcı olarak Steven Soderbergh ve Lorenzo di Bonaventura
isimleri oluşur. Ve teklifi götürdüğünde ise Soderbergh ve Bonaventura teklifi memnuniyetle kabul eder.

Yönetmen Steven Soderbergh

14 Ocak 1963 yılında doğmuştur. Yapımcı, senarist, görüntü yönetmeni ve Oscar ödülü sahibi film yönetmeni. 2000 yılında “Traffic” ve “Erin Brockovich” filmleri ile En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nde çifte adaylık almış, “Traffic”
flmi ile ödülü kazanmıştır. Bunun yanı sıra 1989 yılında “Sex, Lies, and Videotape” ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. “The Good German”, “Ocean's Eleven” , “Ocean's Twelve”, “Ocean's
Thirteen” gibi filmlerinde yönetmenidir.

Senarist Scott Z. Burns

1962 yılında Amerika’da dünyaya gelmiştir. Cannes Fiilm Festivali ve New York Film Festivalleri sayesinde tanınmıştır. GQ Magazine, Conde Nast Traveler, The Wll Street Journal ve Huffington Post için yazılar yazmıştır.
Steven Soderbergh tarafından yönetmenliği üstlenilen “Contagion” filminin yazarlığını da yapan senarist, oskar ödüllü “Bourne Ultimatum” filminin de yardımcı senaristliğini yapmıştır.




Bunları biliyor muydunuz?

 Filmin yönetmeni Steven Soderbergh’dir.
 Ünlü yönetmen Soderbergh bu film ile emekli olduğunu ve Acı Reçete’nin kendisinin son filmi olacağını duyurdu.
 Tahmin edileceği üzere Acı Reçete / Side Effects ismi bile bugün bu tip ilaçlara bağımlı olan milyonlarca insana antidepresan ilaçları hatırlatıyor. Zoloft, Prozac, Wellbutrin, Effexor – bu ilaçların hepsinin ismi filmde geçiyor.
 Manhattan’lı bir psikiyatristi canlandıran Jude Law ise Emily’i (Ronney Mara) Ablixa ile tedavi eder. Ablixa, gerçek ilaçları model alarak üretilmiş hayali bir ilaç ismidir.
 Filmin yürütücü yapımcısı olan Dr. Sasha Bardey aynı zamanda senaryo danışmanıdır.
 Filmin hikayesi Dr. Bardey’nin Bellevue Hapishane Hastanesi’nde yaşadığı gerçek tecrübelerden ortaya çıkıyor.
 Amerikan nüfusunun antidepresanlara olan ilgisinin hızla artmasını göz önüne alarak, Dr. Bardey ve Scott Z. Burns psikiyatri ile suçun kesiştiği bir film oluşturmaya karar vermişler.
 Dr. Bardey’nin yardımı ile “alipazone” bileşimli hayali bir ilaç olan Ablixa’yı bulup, sahte bir web sitesi oluşturulmuştur.
 Filmde görülen psikiyatrik tüm vakalar gerçek yaşananlardan uyarlamadır.
 Geçen sene gırtlak kanser ile mücadele veren eşinin üzüntüsü ile “manik depresif bipolar bozukluğu” teşhis konulan Catherine Zeta Jones bir süre hastanede tedavi görmüştür.
 Catherine Zeta Jones, kocası Michael Douglas ile aynı yaşta değil ama ikisi de 25 Eylül'de doğmuşlardır.
 Kasım 2004’de People Dergisi tarafından Yaşayan En Seksi Erkek seçilen Jude Law, “Shopping” filminin çekimleri sırasında tanıştığı oyuncu Sadie Frost ile 2 Eylül 1997’de evlendi. Çift 2003’de boşandı.
 Channing Tatum kariyerine model olarak başladı ve filmlerde rol alarak kariyerine devam etti.