27.4.13

Hile Yolu :: Bebekten Katil Yaratanlar


Öykümüz, Hrant Dink cinayetinin iki yıl sonrasından başlar..

Türkiyeli bir papazı öldürmenin hazırlıklarını yapan örgütün 'iş bitirici' elemanları 'Reis' Korhan (Ozan Bilen) ile Murat (Serkan Yakan), liderleri olan Paşa (Mazlum Kiper)'nın nezaretinde, Kofik (Halil İbrahim Aras) adlı bir çocuktan -yeni bir- katil yaratma çalışması yürütmektedirler..

Bu sırada, örgüte ihanet eden başka bir elemanın, Korhan, Murat ve Paşa’nın başını yakacak bilgiler içeren bir hard diski Paşa'dan yürütmesi, papazı -şimdilik- kurtarır belki ama, ortalığı da feci şekilde karıştırır..

Tetikçisi belli de- Hrant Dink'in öldürülmesine karar veren ve bunu gerçekleştiren örgütün varlığı halâ bir muamma..
Gerçek olan şu ki bu cinayetle ilgili mahkemeye ulaşmayan bazı görüntülerin varlığı biliniyor, ama bir türlü bulunamıyor..




Katilin de tespit edildiği bu güvenlik kamerası görüntülerinin silinen bölümlerinde kimlerin olduğunu öğrenmek, örgütü ortaya çıkarmada önemli..

İşte, senarist- yönetmen Ersin Kana, bu eksik görüntüleri tamamlamaya çalışarak, gerçeklerden yola çıkan, kurmacayla da zenginleştirilmiş bir filmle, ülkemizde örneğine pek de rastlanmayacak düzeyde, 'politik tabanlı' bir suç draması ortaya koyuyor..




Hile Yolu, başta ve finaldeki kısa görüntüler ve de ses kayıtları dışında, Dink cinayetine ve sonrasında yükselen tepkilere falan hiç yer vermeyerek, çok şaşırtıcı ama gayet yerinde bir tercih yapıyor ve sürece odaklanıyor..

Böylece, ben de dahil çoğu kişinin bir şartlanmaya uyarak, 'hamaseti yoğun' bir tepki, bir 'propaganda' filmi beklentileri boşa çıkmış oluyor..




Eli kanlı bir örgütün militanlarına bile, tamamen birer insan bağlamında bakabilmesi, bu filmin en dürüst, en değerli tarafı..
Ancak, bu örgütün sadece 'ulaşılabilir' alt kademesine odaklanıp, daha tepedeki -muhtemel- yöneticilere dair herhangi bir işarette bile bulunmaması da eksik tarafı..
Öte yandan bu durumu, bilgi eksikliğine bağlamak da mümkün tabii..

Meselesini, doğal diyaloglarla güçlendirdiği özgün senaryosuyla ve başarılı kurgusuyla anlatan filmin, oyunculuk tarafı da şaşırtıcı bir doğallıkla halledilmiş..
'Reis' rolündeki Ozan Bilen'in performansıysa müthiş..






Senarist-Yönetmen: Ersin Kana
Oyuncular: Ozan Bilen, Serkan Yakan, Halil İbrahim Aras, Mazlum Kiper
Yapım: 2013, Türkiye, 90 dk.


6,5   /10