7.4.13

Hitchcock :: Psycho'yu Yaparken


Bir Hollywood yönetmeninin yalnızca çektiği son film kadar başarılı sayıldığının farkında olan Alfred Hitchcock (Anthony Hopkins), bunca tecrübesine karşın, kendisinden sitayişle söz ettirecek yeni bir filme başlamanın arayışı içinde, huzursuz günler geçirmektedir..

En büyük yardımcısı olan karısı Alma (Helen Mirren)'nın farklı tekliflerine karşın, okuyup da çok beğendiği, Robert Bloch'un son romanı Psycho'yu çekmekte kararlıdır..
Fakat bunu gerçekleştirmek hiç de kolay olmayacaktır..

Projenin tamamını onaylamayan yapımcı şirket ve özellikle banyoda çekilecek meşhur cinayet sahnesini sansürlemeye kalkışan ilgililerle kendi üslubunca mücadele eden Hitchcock, evini bile ipotek ettirip bütçeye katkı sağlayarak, kafasına koyduğu proje için gerekli onayı almayı başarır..

Bundan sonra ilk işi Pscyho romanının piyasadaki tüm kopyalarını toplatmak olur; ki böylece herkes, bu ilginç ve korkunç öyküyü ilk önce kendi filminden öğrenmiş olacaktır..




Gerilim ve korku türünün en büyük ustası sayılan ünlü yönetmen Alfred Hitchcock'un, kendisi kadar şöhretli filmi Psycho (Sapık)'nun çekim süreci kadar, yönetmenin bu zaman zarfında vuku bulan iş ve özel hayatındaki gelişmelerine de odaklanan yapımı, ilk uzun metrajını çeken Sacha Gervasi yönetmiş..

Stephen Rebello'nun 'Alfred Hitchcock and the Making of Psycho' adlı kitabının kaynaklık ettiği filmi başarıyla çekip çeviren Anthony Hopkins'in, Hitchcock kadar, Süleyman Demirel'e de benzediğini söylemek zorundayım..




Psycho'nun halka ilk gösterildiği salonu lobiden dinleyerek filmini izleyen yönetmenin, seyircinin gerilimli sahnelerde çıkardıkları nidaları, bir orkestra şefi misali yönettiği o neşeli sekansı unutmak mümkün değil..

Öte yandan Hitchcock'un, kendisini aldatmasa da buna ramak kalan karısına sinirlenmesi ve onun fazlasıyla samimi erkek arkadaşını kıskanması da ilginç ayrıntılardan biriydi..

Esprilerini, iğneleyici laflarını hiç bir muhatabından esirgemeyen, 'asık suratlı ama neşeli' bu adamın hayatından bir kesit sunan bu film, öyle olağanüstü şeyler anlatmıyor belki ama, kendisini zevkle izlettirmesini de iyi biliyor..




Nevi şahsına münhasır tarzıyla, anlatıcılık da yapan Hitchcock, Pscyho'dan üç yıl sonra çekeceği The Birds'ün sinyalini, finalde omzuna konan bir kargayla simgeliyor gibidir..



Yönetmen: Sacha Gervasi
Senaryo: John J. McLaughlin, Stephen Rebello (kitap)
Tür: Biyografi, dram
Oyuncular: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson
Yapım: ABD, 2012, 98'

  3.5 / 5